După șase ani consecutivi pe primul loc, Polonia nu mai este țara UE cu cele mai rele condiții pentru comunitatea LGBTQ+, potrivit „Hărții curcubeului” publicate anual de ONG-ul ILGA-Europe, scrie Euronews.com.

România a depășit Polonia și a devenit cea mai proastă țară din UE pentru persoanele LGBTQ+, potrivit unui clasament publicat de organizația neguvernamentală ILGA-Europe, cu sediul la Bruxelles. Polonia ocupa primul loc în clasament din 2019. Topul care se bazează pe un scor care ia în considerare factori precum numărul de infracțiuni motivate de ură într-un anumit an și drepturile acordate de autorități comunității LGBTQ+.

Pe baza noilor date din 2024, România a depășit Polonia, în timp ce Malta, Belgia și Islanda se află la polul opus.

În trecut, mai mulți lideri politici polonezi, printre care președintele partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczyński, au făcut campanie împotriva a ceea ce ei numesc „ideologia LGBTQ+”.

Întrebat despre „amenințarea impunerii ideologiei de gen și LGBTQ+ în Polonia” în cadrul unei întâlniri virtuale cu redactorii ziarului Gazeta Polska în 2021, Kaczyński a declarat că „toată această nebunie – pentru că este într-adevăr o nebunie – se întâmplă într-o lume în care există civilizații puternice și dure, atât din punct de vedere economic, cât și militar, care se slăbesc. Această slăbire a Occidentului va fi exploatată”.

Clasamentul slab al Poloniei s-a schimbat după alegerile parlamentare din 2023, indicând o îmbunătățire a condițiilor pentru persoanele LGBTQ+. Cu toate acestea, noul guvern nu a introdus nicio reformă nouă pentru a îmbunătăți drepturile persoanelor LGBTQ+, în ciuda promisiunilor făcute în campania electorală.

Cu toate acestea, ILGA-Europe raportează că, în categoria „spațiul societății civile”, Polonia a înregistrat o îmbunătățire, referindu-se la faptul că au existat mai puține obstacole în calea „evenimentelor LGBT+”, cum ar fi marșurile „pride”.

„Anul trecut, au fost organizate peste 35 de marșuri în toată Polonia și aproape toate s-au desfășurat pașnic”, se arată în ultimul raport al ILGA-Europe. „Cu toate acestea, protecția acestor evenimente este insuficientă.”

Polonia a abolit recent ultima „zonă fără LGBT”, la șase ani după introducerea primei astfel de zone. Aceste zone, deși în principal simbolice, au reprezentat o încercare de a exclude comunitatea LGBTQ+ din viața publică, potrivit activiștilor.

„Zonele fără LGBT” au fost criticate și de Uniunea Europeană. În 2019, Parlamentul European a votat cu o majoritate de 463 de voturi pentru și 107 împotrivă condamnarea acestor zone, care erau în număr de peste 80 la momentul respectiv.

Potrivit unui sondaj Ipsos+, 67% dintre polonezi susțin căsătoria între persoane de același sex sau recunoașterea legală a uniunilor pentru cuplurile LGBTQ+. Deși au existat două moțiuni pentru ca coaliția de guvernare să introducă în parlament proiecte de lege privind parteneriatele civile, ambele au eșuat din cauza lipsei de sprijin din partea membrilor mai conservatori.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version