Cristian Plută, adjunctul de la Administrația Spitalelor București, îi propunea directoarei generale mită de 200.000 de euro / Sivache l-a denunțat

0
26

Directorul adjunct de la Administrația Spitalelor București, Cristian Plută, i-a propus șefei instituției, Oana Sivache, împărțirea mitei, însă aceasta l-a denunțat, potrivit referatului procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă, consultat de G4Media.ro. Conform referatului, Plută îi propunea lui Sivache să ia o mită de 210.000 de euro.

”Potrivit primei declarații a martorei (…..), aceasta a fost abordată, în primă fază, cu privire la subiectul primirii unor sume de bani în legătură cu activitățile de serviciu, de către numitul Plută Cristian, director general al instituției în cauză (în prezent director-adjunct), la sfârșitul lunii februarie, când au ieșit la un restaurant, și atunci i-a spus că numitul Stănilă Silviu îi va ajuta la soluționarea (în mod favorabil) a contestației formulate în referire la un acord-cadru de reparații curente pentru toate spitalele administrate de către A.S.S.M.B. Atunci acesta i-a zis că urmează să primească un procent de 10%, nu i-a specificat dacă banii vor fi împărțiți la doi sau la trei, iar banii vor fi primiți în numerar. Martora a specificat că Plută Cristian i-a transmis că intenționează să-și facă o casă”, se arată în referat.

Stenogramă din referat:

Denunțător: Și care sunt lucrări, și care sunt reparații curente?

Plută Cristian: Toate.

Denunțător: Toate-s lucrări? OK!

Plută Cristian: Bun!

Denunțător: Deci ai zis că ăia de la lucrări. Bun.

Plută Cristian: Da.

Denunțător: 10.000. Și mai sunt 250.000. Ăștia în plus față de ăia 10.000 sau cu totul?

Plută Cristian: Nu, ăștia, cu totul. Totul o să fie până la sfârșitul anului.

Denunțător: Cu ăia cu tot sau fără?

Plută Cristian: E neglijabil, adică nu știu să-ți spun.

Denunțător: Nu știu. Aproximativ. Deci, nu sunt din ăștia? Bun! Deci, și 250… 200.000, zic așa, împărțit la… ?

Plută Cristian: Nimic.

Denunțător: Doar ai mei 210.000!? De euro!? Mi se pare exagerat.

Plută Cristian: Eu nu muncesc degeaba.

Denunțător: Păi și… Stai așa, PLUTĂ! Adică 3 inși înseamnă 600.000 de euro!? Mi se pare mult. Nu e greșeală undeva?

Plută Cristian: La asta nu fac greșeli. Bun!

Context. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a confirmat, într-un comunicat de presă, că au fost reținuți Cristian Plută, director adjunct la Administrația Spitalelor București, George Mirel Cristescu, managerul Spitalului Colentina, administratorul unei societăți comerciale și o persoană fizică. În cazul altui inculpat a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii susțin că Plută Cristian ar fi primit în 19 iunie de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru că l-a sprijinit pe acesta să devină manager interimar la Spitalul Colentina din București, potrivit informațiilor G4Media. DNA susține că intermediar în afacere a fost Silviu Stăncilă.

În plus, procurorii îl acuză pe Cristian Plută că ar fi primit peste 300.000 de lei de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al companiei SC PALEX CONSTRUCTII INSTALATII SRL, sume corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București în baza Acordului cadru între ASSMB și asocierea ALPHA MAX BUILD-AVISION STRATEGY CONSULTING pentru lucrări de construcții.

O altă acuzație adusă de DNA e că în august 2023, Cristian Plută ar fi transmis caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1” lui Gheorghe Tomescu, administratorul firmei Fire&Rescue Servicesa SRL pentru ca această companie să fie favorizată pentru câștigarea licitației publice.

Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București cu sprijinul USR București, pentru a înlocui vechea conducere din mandatul Gabrielei Firea. Cristian Plută a fost promovat în funcție de PSD și păstrat de viceprimarul Tomescu, care l-a schimbat de la șefia interimară a instituției după presiunile lui Vlad Voiculescu, președintele USR București.

Oana Sivache a spus într-o conferință de presă că ancheta DNA care-l vizează pe Plută nu e o situație care să arunce o pată neagră asupra activității ASSMB , ci este un moment în care se face lumina și curățenie. Ea a adăugat că e pregătită să coopereze cu anchetatori sub orice formă posibilă, avertizând că actele de corupție din sistemul medical nu mai pot fi ținute sub tăcere, pentru că „fiecare secundă de tăcere ne face complici la posibile tragedii viitoare”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.