Dănuț Bolohan, șeful de la Biroul Vamal Iași, aflat în arest la

0
35

Șeful de la Biroul Vamal Iași, fost director la nivel de regiune, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită într-un dosar de corupție, instrumentat de procurorii DNA. În ultimii ani, Dănuț Bolohan și-a pus la adăpost averea, iar proprietățile au fost trecute pe numele copiilor. Chiar și așa, a recunoscut că a primit cadouri în bani. La un moment dat i-a vândut ginerelui un autoturism pentru care a încasat 88.000 de lei. În dosarul DNA a fost plasat în arest la domiciliu și Iulian Culipei, afacerist din Suceava, care i-ar fi oferit mită lui Dănuț Bolohan. Din birourile Vămii, procurorii au ridicat mai multe documente

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut primele victime în dosarul de corupție ce a vizat mai mulți funcționari de la Biroul Vamal de Frontieră Iași, din zona Tehnopolis. Anchetatorii au arătat că s-a adus un prejudiciu de aproape 12 milioane de euro, după ce articole de îmbrăcăminte și parfumuri contrafăcute au fost introduse în țară. Cu ajutorul mai multor funcționari a fost evitată plata taxelor. În cursul zilei de ieri, 24.11.2022, magistrații de la Tribunalul Iași au respins propunerea procurorilor pentru emiterea mandatului de arestare.

În schimb, inculpații au fost plasați în arest la domiciliu, timp de 30 de zile. Este vorba despre Dănuț Bolohan, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, fost director general la Vama Iași, Cristian Timofte și Simona Andreică, vameși în cadrul aceluiași birou, și Iulian Culipei, administratorul unei societăți comerciale. Inculpații au fost aduși la Tribunal în jurul orei 13:00, în aceeași dubă. Simona Andreică și Iulian Culipei și-au acoperit fețele, însă nu și ceilalți doi inculpați din dosar. Perchezițiile DNA au vizat 162 de locații din toată țara.

Dănuț Bolohan a mutat averea pe numele copiilor, dar trăiește în vila fiului

De mai mulți ani, declarația de avere a lui Dănuț Bolohan s-a subțiat brusc. Spre exemplu, în 2018 a donat două apartamente din Suceava, de unde este originar, celor doi copii: Oana Bolohan, actuală Parasca, medic de profesie, și Andrei Bolohan. La un moment dat, Dănuț Bolohan a achiziționat un apartament în complexul Exclusive Residence al fraților Negurici. Apoi, în 2020 a cumpărat o vilă într-un duplex din compelxul „London House”, cu peste 200 mp utili, din apropierea restaurantului „La Castel”, pe Aleea Sadoveanu.

În actele de proprietate apar Andrei Bolohan, fiul șefului de la Vamă, și Elena Margareta Bolohan. De fapt, Dănuț Bolohan locuiește în vila din Copou. Concret, fostul director de la Vamă a jonglat cu proprietățile, în ultimii ani, ca să li se piardă urma. Perchezițiile domiciliare efectuate de DNA în cursul zilei de 23.11.2022 au vizat și locuința din Copou. Spre seară, Dănuț Bolohan a fost reținut pentru 24 de ore.

A primit 88.000 de lei de la ginere pentru un autoturism

Revenind la declarația de avere, în 2019, vameșul apare cu un împrumut de 20.000 de euro, luat de la Ioan Bolohan, dar și cu salariul anual de 96.479 de lei. În 2020, Dănuț Bolohan declară că a primit, la rândul lui, un apartament de 49,21 mp, în Suceava, tot printr-o donație. Declarația este completată cu un credit bancar de 140.689 de lei, scadent în 2024. În anul 2021, Dănuț Bolohan mai spune că a cumpărat un autoturism marca Kia Sportage, fabricat în 2020, dar a și vândut alt autoturism, cu 88.000 de lei, lui Valentin Parasca, ginerele șefului de la Vama Iași.

Nu este menționat dacă este vorba despre aceeași mașină. Susținut de PNL, Dănuț Bolohan a fost de mai mule ori director general al Vămii, la nivel de regiune (Iași, Suceava, Bacău, Neamț, Vaslui, Botoșani). Când la putere veneau alte partide, Bolohan revenea pe postul de la Biroul Vamal de Frontieră, unde era titular. Din cauza problemelor penale, șeful Biroului Vamal va fi suspendat din funcție.

S-a trezit cu un cadou, în bani, de 40.000 de euro

În 2022, în luna aprilie, Dănuț Bolohan depune din nou o declarație de avere care suferă o serie de modificări. Șeful de la Biroul Vamal de Frontieră Iași declară că, pe data de 10.12.2021, a vândut un apartament cu 40.000 de euro către Mihăiță Lavric și Brîndușa Daniela Lavric. Pe data de 19.03.2022 a vândut un autoturism către Alexandru Htema, pentru care a primit 20.000 de euro. Același document mai arată că a primit și un cadou de 40.000 de euro de la Ioan Bolohan, după ce a stins datoria de 20.000 de euro. Același Ioan Bolohan îi lasă moștenire și suma de 16.200 de lei.

Pe 15.06.2022, Dănuț Bolohan revizuiește din nou declarația de avere și anunță că a cumpărat un apartament în Iași, cu o suprafață de 49,8 mp. Proprietar apare și soția vameșului, Anișoara Bolohan, beneficiara unei pensii private anuale de 18.175 de lei. Apropiații familiei Bolohan au precizat pentru BZI că soția nu a avut un loc de muncă în timpul căsniciei cu șeful de la Vamă.

Procurorii DNA au urmărit faptele de corupție de la începutul anului 2022! Taxa era de 300 de euro/camion

În ordonanța procurorilor DNA se arată că faptele au fost comise de la începutul anului 2022. Astfel, funcționarii vamali ar fi favorizat mai multe societăți care importau produse textile și parfumuri contrafăcute din Turcia. Transportul era realizat cu autovehicule înmatriculate în Polonia, Turcia sau Slovacia. Procurorii au arătat că vameșii nu verificau marfa și că taxele vamale erau evitate de administratorii firmelor. Apoi, mărfurile ajungeau în centre comerciale din Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița sau București. Anchetatorii au mai aflat că vameșii percepeau o taxă de 300 de euro pentru fiecare. Dănuț Bolohan ar fi colectat sume importante atât de la angajați, cât și de la administratorii societăților, direct interesați să treacă mărfurile prin vamă.

„Inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreică Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale, constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză”, au transmis procurorii DNA.

Dănuț Bolohan este acuzat de 5 infracțiuni de luare de mită, Simona Andreică – complicitate la luare de mită, Cristian Timofte – dare de mită în formă continuată, Iulian Culipei – dare de mită. După perchezițiile de acum două zile a fost audiat și Leonard Cristinel Tîrnovanu, funcționar vamal din subordinea lui Dănuț Bolohan. Procurorii l-au acuzat de dare de mită, dar l-au pus sub control judiciar, timp de 60 de zile. În vara anului 2022, Vama Iași a fost în centrul unui scandal în momentul în care s-a anunțat că vor fi scoase la concurs mai multe posturi vacante. Până la urmă, mulți candidați au picat proba scrisă.

Afaceristul din Suceava a înregistrat vânzări de 1 milion de euro

În ceea ce-l privește pe Iulian Culipei, acuzat de dare de mită, inculpatul apare ca administrator al societății Elams Express SRL, cu sediul social în Suceava. Înființată în 2016, timp de 4 ani, firma nu a avut relații comerciale notabile. Abia în 2021, cifra de afaceri a firmei explodat, ajungând la 5,1 milioane de lei. Datele pe anul 2022 nu sunt disponibile. Surse din anturajul inculpatului au arătat că acesta deține un magazin în Suceava, unde este comercializată o gamă largă de produse. Dănuț Bolohan, șeful de la Biroul Vamal Iași, în arest la domiciliu pentru luare de mită, și-a mutat averea din timp pe numele copiilor.

Rămâne de văzut dacă, la un moment dat, va fi trimis în judecată pentru faptele de corupție invocate de DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.