Grindeanu, despre pensiile speciale: O delegație de la Comisia Europeană e la guvern. Pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul

0
15

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat luni, la Interviurile Digi24.ro, că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar pensionările la 40 de ani să fie eliminate, cu unele excepții. „Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a declarat Grindeanu. Acesta a precizat că în aceste zile, la guvern, este venită o delegație a Comisiei Europene pentru a discuta și subiectul pensiilor speciale, care este jalon asumat de România în PNRR.

„În acest moment este o lege prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, la cei actuali, că foștii au câștigat în instanță. Eu susțin și am susținut că trebuie eliminate anomaliile din pensiile spciale. Nu e normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când erai în câmpul muncii. Aceste anomalii în mod clar trebuie eliminate. Eu mai spun că mi se pare un pic cam mult, dar e părerea mea. Aceste pensionări la 40 de ani ar trebui să ne uităm mai atent. Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a declarat liderul PSD.

Grindeanu spune că recomandarile Băncii Mondiale vor fi analizate cu atenție, ținând cont că eliminarea pensiilor speciale este jalon asumat de România în PNRR.

„Eu cred că acele recomandări ale Băncii Mondiale sunt unele care trebuie să fie analizate cu atenție, mai ales că vorbim și de un jalon în PNRR și trebuie clarificate”, spune Grindeanu. 

Acesta a precizat că există discuții la guvern pe acest subiect cu o delegație a Comisiei Europene.

„Știu că în aceste zile există discuții și e venită o delegație de la Comisia Europeană la guvern, nu doar pe acest subiect, ci și pe altele urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles, urmând ca aceste lucruri să fie clarificate”, a declarat acesta.

Vicepremierul mai spune că e normal să existe un regim special pentru anumite categorii care se pensionează, dar să fie eliminate anomaliile.

„E normal să existe regim special la câteva categorii, polițiști, militari, chiar și partea care ține de justiție, dar nu e normal să fie aceste discrepanțe. (…) Au fost cazuri în care au intrat în magistratură pentru o lună de zile doar ca să ia acea pensie și după o lună s-au întors în avocatură. Să fim serioși, asta e o chestiune care să nu fie reglată? Mi-aș dori să existe într-un final acea chestiune care ține de contributivitate, dar pot să accept că există o zonă specială, dar nu foarte largă”, a mai declarat Grindeanu.

Editor : Robert Kiss

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.