Moment cheie în războiul din Ucraina. Generalii așteaptă ordinul lui Putin pentru a preda orașul Herson

0
26

Predarea orașului, care a căzut sub controlul Rusiei în primele săptămâni de război și pe care Moscova l-a declarat anexat în septembrie după referendumuri care nu au fost recunoscute de lume, pare „foarte probabilă”, au declarat pentru Meduza surse apropiate administrației prezidențiale .

Potrivit acestora, decizia finală cu privire la retragerea armatei din Herson ar trebui să fie luată personal de președintele rus Putin, cu participarea unor oameni din „cercul său interior”, care de la izbucnirea războiului este format în principal din oficiali de securitate de rang înalt.

Unul dintre cele mai mari orașe din sudul Ucrainei, care, potrivit oficialilor ruși, a devenit „pentru totdeauna” parte a Federației Ruse, se află sub pistolul înaintării trupelor ucrainene încă de la mijlocul verii. În iulie și august, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus podurile de peste Nipru, care aprovizionau grupul din Herson, iar în octombrie au lovit Podul Crimeei, ultimul „drum al vieții” prin care muniția a fost adusă în oraș prin intermediul peninsulă.

Potrivit surselor lui Meduza, autoritățile ruse consideră predarea lui Herson un scenariu „indezirabil”, dar „probabil”. Mai mult, situația este în întregime în mâinile Forțelor Armate ale Ucrainei, recunosc aceștia.

„Dacă nu există o ofensivă masivă, atunci nu va exista nicio predare”, explică unul dintre ei. „Dacă se întâmplă, este foarte, foarte probabil.”

La sfârșitul lunii octombrie, oficiali desemnați de ruși din regiunea Herson s-au mutat din oraș pe malul stâng al Niprului, iar săptămâna trecută steagul rusesc a dispărut de pe stâlpul de pe clădirea administrației orașului, împreună cu punctele de control pe care le aveau armata rusă. înființată la Cernobaevka, Stepanovka și Belozerka.

Însă evacuarea locuitorilor, care, după cum s-a asigurat la Moscova, au votat cu o majoritate covârșitoare secesiunea de Ucraina, nu a fost masivă: din 280.000 de oameni care locuiau în Herson înainte de începerea războiului, doar 70.000 au părăsit orașul.

Faptul că în legătură cu Herson „nu este exclusă posibilitatea de a lua decizii dificile” a fost anunțat în primul interviu public de către comandantul trupelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin.

Planurile ca armata să se retragă din oraș sunt „avansate”, a declarat un oficial occidental familiarizat cu datele de informații pentru Politico . Potrivit acestuia, trupele ruse sunt „critic lipsite” de arme, ceea ce le obligă să caute poziții mai avantajoase pentru apărare.

Decizia de retragere „este legată de deciziile strategice pe termen lung ale Rusiei despre unde să se apere cel mai bine, să mențină proviziile și forța de muncă și să se pregătească pentru iarnă”, a spus o sursă Politico.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.