Rusia a atacat din nou porturile Reni și Ismail. Exploziile s-au auzit din România

0
40

Rusia a atacat masiv, din nou, porturile ucrainene de pe Dunăre. Kievul susține că a respins peste 20 de drone de fabricație iraniană. Mai multe explozii au fost înregistrate la Reni și Ismail. Acestea s-au auzit și de pe teritorul României. Este o nouă încercare a Rusiei de a bloca exportul cerealelor ucrainene. Pe de altă parte, Zelenski a anunțat că două nave ucrainene au trecut de blocada rusească din Marea Neagră. Aceasta, în timp ce un general ucrainean confirmă că trupele Kievului au spart prima linie de apărare a ușilor și estimează că, de acum, contraofensiva va merge mai repede.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Medvedev spune că 280.000 de persoane au semnat contracte cu armata în acest an

ACTUALIZARE 10:25 Aproximativ 280.000 de persoane au semnat contracte în acest an pentru a intra în serviciu profesionist în armata rusă, a declarat duminică vicepreşedintele Consiliului de Securitate ale Rusiei, Dmitri Medvedev, transmite Reuters.

Aflat într-o vizită în Extremul Orient rus, Medvedev a spus că are întâlniri cu oficiali locali în cadrul eforturilor de întărire a forţelor armate.

„Conform Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie circa 280.000 de persoane au fost acceptate în rândurile Forţelor Armate pe bază de contract, printre care şi rezervişti”, a declarat fostul preşedinte rus, citat de TASS.

Rusia a anunţat anul trecut un plan de extindere a efectivelor de luptă cu peste 30%, până la 1,5 milioane, o ţintă ambiţioasă îngreunată de pierderile grele, dar nedezvăluite, din războiul împotriva Ucrainei.

Unii deputaţi au sugerat că Rusia are nevoie de o armată profesionistă de șapte milioane de militari pentru a asigura securitatea ţării, o măsură care ar necesita o alocare bugetară uriaşă.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie 2022 o „mobilizare parţială” de 300.000 de rezervişti, determinând plecarea din ţară a altor sute de mii care au vrut să evite trimiterea pe front. Putin a declarat că nu este necesară o nouă mobilizare.

Rusia avertizează că nu va permite băncilor străine să plece „așa uşor” din ţară

ACTUALIZARE 10:00 Ministrul adjunct al Finanţelor din Rusia, Alexei Moiseev, a declarat, vineri, că guvernul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu uşurinţă, transmite Reuters.

„Ne-am declarat poziţia şi aceasta rămâne. Vom fi duri atunci când vom lăsa băncile străine să plece. Va depinde de decizia de a debloca activele ruseşti”, a spus Moiseev, vorbind la un forum.

Răspunzând întrebărilor despre cererile de vânzare de active, Moiseev a spus că o cunoscută bancă din Austria nu a făcut o astfel de solicitare.

Citește continuarea AICI

Ucraina a străpuns prima linie de apărare a frontului rusesc din sud

Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului, şi se aşteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a spus generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski, într-un interviu pentru Observer.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60% din timpul şi resursele sale pentru a construi prima linie de apărare şi doar 20% pentru a doua şi a treia linie, deoarece Moscova nu se aştepta ca forţele ucrainene să reuşească străpungerea primei linii, relatează News.ro

„Acum ne aflăm între prima şi a doua linie de apărare”, a spus Tarnavski pentru Observer. Forţele ucrainene presează de ambele părţi ale breşei şi îşi consolidează poziţia pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat generalul.

Atac cu drone la porturile de pe Dunăre

Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat că Rusia a atacat masiv regiunea Odesa, cu 25 de drone. 22 dintre acestea au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar 3 și-ar fi atins ținta. Din primele informații, două persoane au fost rănite.

Există informații privind explozii în porturile Reni și Ismail de pe Dunăre. Acestea au mai fost ținta atacurilor rusești, ultima dată pe 23 august.

Este o nouă încercare a Rusiei de a bloca exportul de cereale ucrainene prin porturile dunărene, după ce a încercat să blocheze tranzitul navelor rusești prin Marea Neagră.

Ucrainenii spun că dronele ucrainene lansate de forțele ruse au fost lansate din Crimeea și din estul Mării Azov.

Reni și Ismail sunt porturi esențiale pentru exportul de cereale al Ucrainei, țară care încearcă să-și exporte grânele cu ajutorul României.

Zelenski: Două nave de marfă au plecat porturile din sudul Ucrainei

Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev în ciuda blocadei navale ruseşti, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează dpa.

„Încă două nave au trecut cu succes prin coridorul nostru temporar pentru cereale din Marea Neagră”, a scris preşedintele Zelenski pe rețeaua socială X.

„Ucraina restabileşte adevărata libertate de navigaţie în Marea Neagră. Libertatea necesită hotărâre”, a continuat el.

Rusia şi-a retras garanţiile de securitate pentru navele civile care transportă cereale la jumătatea lunii iulie şi, în schimb, a ameninţat că va trata toate navele care se îndreaptă spre şi dinspre porturile ucrainene ca pe cargouri ce transportă mărfuri militare. Kievul încearcă să organizeze exporturile în pofida riscului reprezentat de atacurile Moscovei.

Editor : M.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.