Vilele VIP-urilor din Păcurari, puse în pericol de un proiect

0
34

Peste 20 de proprietari din zona Păcurari – Vest au venit la Primăria Iași să blocheze proiectul inițiat de Vectra Trading. Vecinii nu vor să permită construirea blocurilor, iar investitorul spune că nu are cum să fie obligat. Până la urmă, executivul primăriei a cerut ca inițiatorul să întocmească un studiu de trafic care să lămurească cum vor circula mașinile pe drumurile subdimensionate. S-a vehiculat că afacerea ar putea fi mai mare, după ce în horă ar intra și compania Iasicon, deținută de Titel Sinescu

Proiectul imobiliar inițiat de societatea Vectra Trading SA, deținută de afaceristul Ioan Trofin, a provocat scântei la dezbaterea de ieri, 31.01.2022, organizată la Primăria Iași. Mai bine de 20 de proprietari din zona aleii Ioan Petru Culianu au contestat proiectul imobiliar ce prevede construirea unui număr de 14 blocuri de locuințe colective, cu regimul de înălțime S+D+P+2E. Amplasamentul de 1,8 hectare este identificat vizavi de halele de producție ale companiei Totalgaz Industrie.

Este propus un procent de ocupare a terenului de 30 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,08. Vor fi amenajate nu mai puțin de 220 de apartamente într-o zonă cu probleme în ceea ce privește infrastructura rutieră. Printre proprietarii nemulțumiți de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) inițiat, prezenți la dezbatere, s-au numără Lucian Indrei, inspector șef la Direcția de Sănătate Publică Iași, Carmen Dorobăț, fostul manager de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, Iordan Vintilă, fost consilier local, dar și membru al Comisiei de Urbanism din partea ALDE în mandatul 2016-2020.

Vilele VIP-urilor din Păcurari vor fi sufocate de traficul infernal, existent și în acest moment

Contestațiile vecinilor fac referire la faptul că imobilele propuse de Vectra Trading vor fi construite într-o zonă de case și că nu există un studiu de trafic depus la dosar, plus că circulația spre șoseaua Păcurari va fi blocată.

„Aș solicita un studiu de trafic pentru întreaga zonă. Nu am văzut așa ceva. Ion Culianu are două benzi la limită, mai este și Păcureț, cu un singur sens de circulație, de 3 metri, care dă în șoseaua Rediu. Nu este nicio perspectivă pentru căi de acces, doar prin demolarea proprietăților.

Străzile nu au trotuare, doar o bordură. Pentru strada Culianu s-a cedat 1 metru din proprietăți pentru o stradă decentă, ca să fie și un trotuar de jumătate de metru. Străzile Ioan Ianov și Mircea Eliade sunt străzi din pământ. Solicit comisiei de urbanism să vină la fața locului”, a precizat Iordan Vintilă în numele celor prezenți la dezbatere.

A fost semnalat faptul că în documentația PUZ este specificat că există rețele de utilități pe arterele Ianov și Culianu, dar, în realitate, nu există acest tip de lucrări edilitare. În zona Păcurari au fost anunțate și alte proiecte imobiliare.

Arhitectul-șef a cerut ca documentația să fie refăcută

Prezent la dezbateri, Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al municipalității, a cerut investitorului să refacă documentația.

„În acest moment nu este o documentație pe care o pot transmite în Consiliul Local. Faceți o evaluare la încărcarea terenului, nu avem un număr de familii, veniți cu un studiu de circulație. Trebuie și o siluetă de mobilare urbană la gabaritul maxim sau îl reduceți ca să-i convingeți. Trebuie stabilit și regimul căilor de acces”, a spus arhitectul-șef.

Sorin Gabriel Constantin, reprezentantul Vectra Trading, a explicat răspicat că nu poate construi locuințe individuale la cerința vecinilor.

„Nu avem cum să facem case, terenul valorează 2,5 milioane de euro. Nu putem lăsa terenul să facem parc. Lângă teren, pe partea cu Valea Lupului este un bloc cu P+4”, a replicat reprezentantul investitorului.

Până la urmă s-a anunțat că va mai avea loc o dezbatere publică, după ce documentația PUZ va fi completată de inițiator. Concluzia este următoarea: vecinii nu vor blocuri de locuințe colective lângă case, iar investitorul nu ar vrea să cedeze.

Se anunță o posibilă alianță cu firma Iasicon

După dezbaterea publică, Sorin Gabriel Constantin a transmis reporterilor BZI că există negocieri pentru terenul din zona Păcurari – Vest. Totodată, nu ar fi exclus ca proiectul să devină mai mare, dacă firma Iasicon (patron – Titel Sinescu) va reuși să încheie litigiul în instanță, pentru 3 hectare de teren, aflate lângă amplasamentul Vectra Trading.

„Sunt negocieri interne pentru terenul respectiv, nu va mai fi Vectra. Nu poate să impună nimeni ce să construiesc pe aproape 2 hectare. Nu am venit cu un proiect pe un teren de 500 de metri pătrați. Dacă va fi cazul, ne vom asocia cu Iasicon, care au 3 hectare. Atunci, regimul de înălțime va fi mult mai mare.

Nu vrem să facem neapărat această alianță. Sunt drumuri ce sunt în proprietatea Vectra, care au fost folosite de vecini în ultimii zece ani și nimeni nu le-a spus nimic. Și chiar dacă aș face case, nu tot aglomerat ar fi? Am fost întrebat de subsoluri, dar primăria mi-a impus să trec subsoluri. Tot Iașul este aglomerat, așa este în oraș. De ce nu s-au făcut străzi în toți acești ani”, a mai spus Sorin Gabriel Constantin, ce are și calitatea de administrator la Edilbeta Construct SRL.

Afaceristul a promis că va veni cu un studiu de circulație pentru întreaga zonă și că ia în calcul să reducă regimul de înălțime.

Patronul de la Vectra Trading a înregistrat profit în Valea Lupului

Afaceristul Ioan Trofin, în vârstă de 72 de ani, a reușit să încaseze sume importante din vânzarea apartamentelor din comuna Valea Lupului, prin intermediul altei societăți, Vectra Com SA, unde are calitatea de acționar majoritar. Astfel, în perioada 2016-2020, cifra de afaceri a firmei a fost de 38 de milioane de lei, aproape 8 milioane de euro. În ceea ce privește profitul încasat în aceeași perioadă, a fost declarată suma de 10,4 milioane de lei, adică 2 milioane de euro. Ultimele date arată că firma are 12 angajați.

Vilele VIP-urilor din Păcurari vor fi sufocate, dacă proiectul celor de la Vectra Trading nu va fi modificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.