Moscova este pregătită să reia discuțiile privind controlul armelor nucleare cu Statele Unite, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, pentru mass-media de stat, la mai mult de doi ani după suspendarea participării la ultimul tratat major privind armele dintre cele două țări, relatează The Moscow Times. Pe de altă parte, el a spus că Rusia își rezervă dreptul de a le folosi, în caz de agresiune.

„Administrația Trump își demonstrează în prezent disponibilitatea de a relua dialogul pe probleme de stabilitate strategică”, a declarat Șoigu agenției de presă de stat TASS într-un interviu publicat joi.

Șoigu a declarat că orice nou acord de control al armelor ar trebui să țină cont de ceea ce el a numit amenințări în creștere la adresa Rusiei, inclusiv extinderea NATO, sistemul global de apărare antirachetă al SUA și desfășurarea de către Washington a rachetelor terestre cu rază intermediară și scurtă de acțiune.

El a subliniat, de asemenea, propunerea recentă a președintelui francez Emmanuel Macron de a extinde descurajarea nucleară a Franței la aliații europeni ca o evoluție care trebuie luată în considerare în orice tratat viitor.

„Aceste acțiuni creează amenințări militare suplimentare pentru Rusia”, a spus Șoigu. „Acesta este motivul pentru care așteptăm propuneri specifice din partea partenerilor noștri americani”.

Șoigu a declarat că „Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în caz de agresiune împotriva sa sau a Republicii Belarus, inclusiv în cazul utilizării de arme convenționale”, amintind de modificările recente aduse doctrinei nucleare a țării, scrie Le Figaro.

„Conform Strategiei de securitate națională a Federației Ruse, în cazul în care state străine întreprind acțiuni ostile care reprezintă o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Federației Ruse, țara noastră consideră legitimă luarea de măsuri simetrice și asimetrice necesare pentru a reprima astfel de acțiuni și a preveni repetarea lor”, a subliniat el.

Descurajarea nucleară, așa cum a menționat Secretarul Consiliului de Securitate, „este îndreptată împotriva statelor și coalițiilor militare care consideră Rusia un potențial inamic și care dețin arme de distrugere în masă sau un potențial militar semnificativ al forțelor convenționale”, a adăugat Serghei Șoigu. Astfel de măsuri „se aplică și statelor care își pun la dispoziție teritoriul și resursele pentru pregătirea și desfășurarea unei agresiuni” împotriva Rusiei, notează TASS.

 

 

Editor : M.C

Share.
Exit mobile version