Aproximativ 50% dintre ruși susțin o încetare temporară a focului în Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de institutul de sondare independent rus Levada Center și publicat la 1 aprilie. Sondajul urmează acceptării de către Ucraina a unei încetări complete a focului de 30 de zile, propusă de SUA în timpul discuțiilor din Arabia Saudită din 11 martie. Kremlinul a refuzat să accepte imediat încetarea focului, cerând condiții care ar submina apărarea Kievului, în special prin oprirea ajutorului militar străin, scrie Kyiv Independent.

În schimb, Ucraina, Rusia și SUA au convenit săptămâna trecută asupra unui armistițiu parțial care vizează infrastructura energetică și Marea Neagră.

Nici această încetare parțială a focului nu a intrat în vigoare. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea interdicției privind loviturile asupra infrastructurii energetice, iar Moscova a declarat că armistițiul din Marea Neagră va intra în vigoare numai după ridicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei.

Sondajul Levada Center a arătat că 26% dintre respondenți susțin cu tărie un armistițiu, în timp ce 24% îl „susțin oarecum”. În același timp, 41% se opun ideii, dintre care 25% o resping categoric.

Sprijinul pentru o încetare a focului este mai mare în rândul femeilor, al tinerilor ruși sub 24 de ani și al celor care critică direcția țării, nu au încredere în președintele Vladimir Putin sau sunt sceptici cu privire la mass-media de stat.

Cei care se uită mai rar la știrile televizate sau preferă surse independente, precum YouTube, sunt, de asemenea, mai predispuși să susțină o pauză în lupte.

Opoziția față de armistițiu este mai frecventă în rândul bărbaților, al rușilor în vârstă, al susținătorilor lui Putin, al telespectatorilor zilnici și al celor care susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Mulți respondenți care se opun unei încetări a focului cred că aceasta ar da Ucrainei timp să se reînarmeze (37%), în timp ce alții o consideră inutilă (9%) sau insistă că Rusia trebuie „să meargă până la capăt” (8%).

De la lansarea invaziei sale la scară largă, Moscova a intensificat propaganda de stat, prezentând războiul drept o luptă defensivă împotriva Occidentului.

Talk-show-urile televiziunii ruse glorifică armata și reprimă disidența, consolidând povestea Kremlinului conform căreia războiul este esențial pentru supraviețuirea națională.

Centrul Levada a realizat sondajul în perioada 22-26 martie, intervievând 1.615 adulți din 137 de localități din 50 de regiuni ale Rusiei. Acesta este etichetat drept „agent străin” în Rusia, în conformitate cu o lege utilizată pentru a suprima mass-media și ONG-urile independente.

De la punerea în aplicare a încetării parțiale a focului, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului energetic, în timp ce Moscova a legat viitorul acordului de la Marea Neagră de reducerea sancțiunilor occidentale.

În ciuda sentimentului mixt în rândul publicului rus, Kremlinul nu a dat niciun semn de relaxare a eforturilor sale de război mai ample, continuând atacurile la scară largă.

În timp ce administrația Trump și-a exprimat de mult timp frustrarea față de Kiev din cauza poziției sale de negociere și a ezitării cu privire la un acord privind mineralele susținut de SUA, Reuters a relatat la 1 aprilie că Washingtonul devine acum, de asemenea, tot mai nerăbdător cu Moscova.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version