Acces gratuit la evenimente culturale, cursuri de digitalizare și educație pentru sănătate dedicate seniorilor. Alexandra Dobre a oferit toate detaliile / video

0
55

Alexandra Dobre a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre toate activitățile pe care Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă le organizează pentru vârstnici. Este vorba despre evenimente cu acces gratuit, pe zona de cultură, educație, digitalizare, menite să ajute seniorii. 

„Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a fost înființat în anul 2020 și are câțiva ani de activitate. În acești ani am reușit să ajungem la peste 20.000 de persoane. Suntem organizați, cu membri pe care îi avem, în grupuri. Suntem activi pe Facebook, organizați pe grupuri de WhatsApp, comunicăm foarte ușor și încercăm să îi ajutăm pe seniorii noștri pe care îi avem în evidență, dar nu numai, din multe puncte de vedere.”, a spus Alexandra Dobre. 

Acces gratuit la evenimente culturale

„Le oferim acces gratuit la evenimente culturale, chiar noi organizăm astfel de evenimente culturale. Unul dintre ele și cel mai important este Gala Seniori de Colecție care care deja un an și jumătate de când a început prima ediție. Am ajuns la cea de-a XIII-a ediție. Evenimentul este gratuit și aducem în fața publicului larg personalități ale țării noastre care s-au remarcat în anumite domenii de activitate și care, chiar dacă sunt la vârsta senioratului, unii dintre dumnealor chiar ajunși la vârste înaintate, sunt foarte activi și sunt un exemplu pentru noi toți.

I-am avut printre invitații noștri pe domnul Grigore Leșe, doamna Elisabeta Lipă, doamna Stela Enache, doamna Corina Chiriac, doamna Maia Morgenstern, domnul prof. Univ. Dumitru Constantin Dulcan, domnul acad. Leon Dănăilă, și lista continuă. Sunt foarte multe personalități pe care le-am adus în fața publicului larg.”, a spus Alexandra Dobre. 

Cursuri de digitalizare și educație pentru sănătate

„La acest eveniment participă peste 500 de persoane în fiecare lună și nu facem doar asta. Oferim acces gratuit la cultură, acces gratuit la educație în sensul în care în parteneriat cu o companie privată care se ocupă cu așa ceva, facem cursuri gratuite de digitalizare pentru seniori.

Mergem și pe zona de sănătate unde îi ajutăm cu evenimente pe zona de prevenție, educație pentru sănătate. Avem parteneriate importante și cu instituții dar și cu companii private, în acest sens. Am încercat să intrăm și pe zona de prevenție, în sensul de testare pentru anumite boli: diabet, diferite forme de cancer, lucruri care sunt foarte actuale și la vârsta dumnealor prezintă o importanță majoră.

Cu asta ne ocupăm și asta încercăm să facem de câțiva ani. Trebuie să ajungem să îmbătrânim activ și sănătos, astfel încât bătrânețea fiecăruia dintre noi să nu fie o povara nici pentru noi înșine, dar nici pentru familiile noastre și nici pentru stat.”, a spus Alexandra Dobre la Interviurile DC News. 

VEZI ȘI: Schimbările demografice care afectează România. Alexandra Dobre încurajează îmbătrânirea activă și sănătoasă. Ce presupune acest lucru / video https://www.dcnews.ro/schimbarile-demografice-care-afecteaza-romania-alexandra-dobre-incurajeaza-imbatranirea-activa-si-sanatoasa-ce-presupune-acest-lucru-video_937986.html 

Context

Congresul Național de Îmbătrânire Activă  – Ediția I, București 2023
15 – 16 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului
 
În perioada 15 – 16 noiembrie 2023 va avea loc prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Președinte Alexandra Dobre. În cadrul celor 9 panel-uri vor participa numeroși speakeri din multe domenii de activitate.
 
Vă invităm la CONFERINȚA de PRESĂ ocazionată de deschiderea oficială a lucrărilor Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023.
Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala ”Nicolae Bălcescu”.
 
La CONFERINȚA de PRESĂ vor participa:

Victoria Stoiciu, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru

Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial (tbc – to be confirmed)

Simona Bucura Oprescu, Ministru, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Bogdan Ivan, Ministru, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Alexandru Rafila, Ministru, Ministerul Sănătății (tbc – to be confirmed)

Rareș Hopincă, Prefectul Municipiului București

Adrian Tutuianu, Secretar General Adjunct, Secretariatul General al Guvernului

Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan International

Cristian Bușoi, Europarlamentar

Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Doamna Victoria Stoiciu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim – Ministrului  României va transmite mesajul Premierului Marcel Ciolacu.
 
La Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2023 vor participa reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, experți, medici, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi, psihologi, profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor care vor susține prezentări în cadrul celor 9 panel-uri interactive cu următoarele teme: ”Digitalizarea. Între adaptare și transformare”, ”Reconversie profesională – între trend și necesitate. Accesul la cultură şi educaţie”, ”Combaterea discriminării, abuzurilor și violenței asupra persoanelor vârstnice”, ”Rolul Administrației publice in crearea de ecosisteme urbane smart pentru seniori”, ”Accesul la sănătate”, ”Abordări inovative în îngrijirea pe termen lung”, ”Starea de Bine și Psihologia Îmbătrânirii”, ”Politici, Surse de finanțare și Advocacy” și ”Gestionarea Financiară pe termen Lung pentru Persoanele Vârstnice”.
 
Peste 400 de persoane vor fi prezente pe tot parcursul evenimentului cu ocazia căruia se vor discuta și promova idei, practici și politici care încurajează îmbătrânirea activă și sănătoasă; congresul va include prezentări despre îngrijirea sănătății, stilul de viață, participarea la viața socială și problemele apărute odată cu înaintarea în vârstă, dar și provocările și oportunitățile legate de îmbătrânirea populației într-un mod comprehensiv și colaborativ.
 
”Într-o lume în continuă schimbare, Congresul Național de Îmbătrânire Activă este o oportunitate de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire, în care să percepem asta nu ca pe o inevitabilitate, ci ca pe o călătorie plină de învățare și dezvoltare personală.  În cele două zile pline de informații și interacțiuni importante, putem afla cum să îmbătrânim activ si sănătos, ce politici publice se realizează în acest sens, ce spun experții despre longevitate și care sunt pilonii conceptului de îmbătrânire activă. Acest eveniment nu reunește doar experți și cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlinește dorința noastră comună de a promova senectutea cu încredere și cu un spirit activ. Este o invitație la a înțelege că vârsta nu este o limită, un număr, ci un motiv în plus de a explora, învăța și trăi în profunzime. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare și singurătate, Congresul Național de Îmbătrânire Activă va aduce în prim-plan ideea că, înaintarea în vârstă poate genera contribuții semnificative la dezvoltarea societății. Suntem mândri să facilităm această schimbare de paradigmă și vă invităm să fiți cu toții parte din această evoluție pozitivă” – Alexandra Dobre,  Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Organizatorii își doresc să tragă și un semnal de alarmă cu privire la fenomenul alarmant al îmbătrânirii populației din România și totodată își propun elaborarea a trei inițiative naționale:

1. Înființarea Agenției Naționale pentru Vârstnici

2. Programul Național de Digitalizare pentru Seniori

3. Decretarea zilei de 1 octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi liberă

”Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică mari eforturi la nivel individual, comunitar și social. Putem contribui la această schimbare prin crearea de oportunități pentru interacțiunea dintre generații, cum ar fi proiecte educaționale în care seniorii împărtășesc cunoștințele lor cu cei tineri. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă sunt de calitate și totodată accesibile lor, fapt care ar putea ajuta la menținerea independenței și a calității vieții. Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia, asigurându-ne că există și resurse adecvate” – Alexandra Dobre,  Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.