Echinocțiul de Toamnă 2023: Ritualuri pentru sănătate și prosperitate, la început de toamnă astronomică

0
35

Echinocțiul de Toamnă 2023 marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică, atunci când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.

Echinocțiul de Toamnă 2023 sau începutul sezonului de toamnă astronomică în emisfera nordică va avea loc anul acesta pe data de 23 septembrie la ora 09:50, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Citește și: Luna Plină septembrie 2023: Marea șansă a anului de a-ți îndeplini visurile!

Când pică Echinocțiul de Toamnă 2023 

Echinocțiul de Toamnă 2023 din emisfera nordică va avea loc sâmbătă, 23 septembrie la ora 09:50, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Echinocțiul de toamnă reprezintă momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie. Acest fenomen reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal. Acesta se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.


Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest,  durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților

Echinocțiul de Toamnă 2023 în tradiția populară


Ritualuri pentru sănătate și prosperitate, la început de toamnă astronomică

[Sursa: freepik.com

]

Dincolo de semnificația științifică a acestui eveniment astronomic, Echinocțiul de Toamnă 2023 are o însemnătate deosebită în tradiția populară, acolo unde începutul sezonului de toamnă astronomică este asociat cu fertilitatea și cu bunăstarea, tocmai de aceea în această zi se fac ritualuri pentru sănătate și spor în toate. 

Echinocțiul de toamnă este un eveniment care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte.

Citește și: Alina Sorescu a vorbit despre Alex Ciucu cu lacrimi în ochi! A povestit abia acum prin ce a trecut 

Citește și: Ai tensiune mica? Ce cauze sunt si cum trebuie sa actionezi

Pentru ca este un eveniment care anunță încheierea muncilor agricole, sătenii obișnuiesc să ducă o parte din recoltă la preot pentru a fi sfințită. Se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare și pot vindeca orice rană sau durere fizică sau sufletească.

Se spune că în această zi sfântă florile plâng și vorbesc între ele despre venirea iminentă a iernii, care înseamnă și sfârșitul lor. Dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire, potrivit folclor românesc.ro. 

Tradiția îi îndeamnă pe gospodari ca în această zi să prepare primul must din strugurii proaspăt culeși. Tot în ziua cu echinocțiul de toamnă se bat nucii și se scutură merele și gutuile. 

Citește și: Nașterea Maicii Domnului 2023- sărbătoare cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Obiceiuri și superstiții în ziua echinocțiului de toamnă

Superstiția spune că supărările și certurile trebuie evitate în ziua când pică echinocțiul de toamnă, în caz contrar există riscul ca așa să o ții până la sfârșitul anului. 

O altă superstiție se referă la faptul că nimeni nu trebuie să se spele pe față în această zi până nu apune Soarele, altfel riști să atragi ghinionul asupra ta. 

Un alt obicei de care e bine ca oamenii să țină cont atunci când e Echinocțiul de Toamnă 2023 este să nu iasă din casă până nu mânâncă o bucată de pâine. Tradiția populară spune că dacă mănânci pâine înainte de a ieși vei avea un an prosper, plin de energie, un an în careîți va merge bine atât ție, cât și culturii tale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.