În Republica Moldova a fost lansat site-ul sanatate-mintala.md: Ce servicii oferă platforma

0
9

În Republica Moldova a fost lansat site-ul sanatate-mintala.md, portalul rețelei de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din țara noastră. Platforma oferă posibilitatea de a găsi comod și rapid cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală, informațiile de contact, precum și serviciile oferite de aceste centre. 

Totodată, cei care consideră că prezintă anumite simptome ale unor tulburări de sănătate mintală pot face teste online, gratuite, anonime și validate clinic.

„Ne-am dorit ca populația să aibă o sursă de informare credibilă despre aceea ce face când persoana sau cineva apropiat necesită asistență în problemele de sănătate mintală. Proiectul a venit cu o platformă foarte informativă, am testat-o cu colegii din toate Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Orice persoană, accesând această platformă, știe care este Centrul Comunitar apropiat, la cine merge, cum ajunge, ce fel de servicii poate să obțină. Pe lângă aceasta, sunt mai multe opțiuni de a discuta despre problemele de sănătate mintală, de a-și exprima mulțumirea sau nemulțumirea față de serviciile pe care le acordă aceste centre”, a declarat Silvia Gherasim, consultant, Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare, Ministerul Sănătății

Pe sanatate-mintala.md pot fi găsite noutăți din domeniul sănătății mintale, iar cei care vor să-și împărtășească experiența în mod anonim sau cere sfaturi, o pot face pe forumul platformei. 

„În ultimii doi ani a crescut adresabilitatea pacienților, a beneficiarilor, inclusiv din cauza pandemiei. A crescut numărul de cazuri legate de stările anxioase. Sunt persoane cu probleme de sănătate mintală cronice, dar sunt și persoane care au necesități acum și aici. Deci, ei nu sunt beneficiari permanenți. Dacă nu este adresabilitate pe parcursul a trei ani ei deja nu mai sunt la evidența noastră”, a declarat Natalia Cojocaru, medic psihiatru în cadrul CCSM Chișinău Buiucani.

 Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte din echipele CCSM, fiind instruiți să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. Scopul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală este să acorde servicii de recuperare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, oferind asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

 Platforma sanatate-mintala.md a fost lansată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

În prezent, la evidență sunt circa 80.000 de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.