Întâmpinarea Domnului 2023. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare pentru a avea parte de sănătate? Puține persoane știu aceste lucruri!

0
53

Întâmpinarea Domnului 2023. În fiecare an, la data de 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întampinarea Domnului. Iată ce superstiții sunt legate de această sărbătoare!


In articol:


Întâmpinarea Domnului 2023. Iată care sunt cele mai importante tradiții specifice acestei sărbători!


Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare pentru a avea parte de sănătate?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare pentru a avea parte de sănătate?

[Sursa foto: Doxologia]

În credinţa populară se aminteşte faptul că cine lucrează pe 2 februarie va cădea în boală şi i se va strâmba gura. Totodată, spiritualitatea populară păstrează această zi sub denumirea de Stretenie sau Ziua Ursului.
Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.  

În popor, ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului. Ca să fie sănătoşi, în vechime, copiii erau unşi cu grăsime de urs şi se credea că astfel puterea acestui animal era transferată asupra lor.

Bolnavii de „sperietoare” erau trataţi în această zi prin afumare cu păr de urs.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Se mai spune despre Stretenie că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine.  

Se mai crede că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primaverii.nr cuvinte: 843

“Tot de Ziua Ursului, în funcţie de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat “grafic” al semănăturilor de primăvară”,  susțin specialiştii în Etnografie şi Foclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Superstiții de Întâmpinarea Domnului 2023

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare pentru a avea parte de sănătate?

[Sursa foto: Doxologia]

Un vechi obicei care se practică în ziua de Stretenie este “Târcolitul viilor”, conform căruia capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile, cu un fel de caltaboș numit ”bundărete”, simbolizând prosperitatea și abundența și o sticlă de vin în traistă, va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine și va bea o gură de vin.La final, după ce toate acestea au fost îndeplinite, va rosti o formulă magică: “Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari !”, apoi va planta în grădina casei coardele tăiate pentru a simboliza ”norocul viei”.

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Bomba aruncată în presa din Spania despre Pique! Fotbalistul a înșelat-o pe noua lui iubită, Clara Chia Marti- radioimpuls.ro

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Superstiții pentru sărbătoarea cunoscută și sub numele de Stretenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.