Primul mare tun din pandemie. Afacerea de aproape două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm – detalii în premieră (Hotnews.ro)
Exact în ziua în care românii aflau, de la televizor, de la președintele Klaus Iohannis că România intră în stare de urgență din cauza COVID-19, din birourile Ministerului Economiei condus de Virgil Popescu șeful Consiliului de Administrație al Romarm căuta o hală în care să se instaleze echipamente pentru producția de măști. De achiziție s-a ocupat chiar directorul Romarm, Gabriel Țuțu, instalat tot de Popescu, care a atribuit, din pix, în timp record, contractul unei firme din China. Afacerea a fost primul mare tun al pandemiei, ale cărei detalii au ieșit abia acum la iveală, odată cu reținerea lui Țuțu, în dosarul în care sunt vizați și Victor și Alexandru Pițurcă.
Procurorii DNA explică în referatul cu propunerea de arestare a șefului Romarm – document anonimizat obținut de HotNews.ro – cum a dat statul român aproape două milioane de dolari pentru echipamente de producere a măștilor, care s-au stricat după punerea în funcțiune, iar până la urmă nicio mască nu a fost vândută.
În procesul de atribuire a contractului, Țuțu ar fi luat deciziile de unul singur, nu ar fi cerut specificații tehnice, crezând pe cuvânt ce i-a spus furnizorul și ar fi modificat clauze contractuale în defavoarea statului român.
Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului (DW)
Potrivit ultimului Eurobarometru, 18% dintre români au afirmat că au dat șpagă pentru intervențiile din spitale. Un caz recent în care un medic a fost arestat pentru luare de mită readuce în actualitate problema.
Concret, șefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată pentru 30 de zile pentru luare de mită în formă continuată. În prezent, medicul se află în arest la domiciliu. Potrivit procurorilor care instrumentează cazul, în mai puțin de un an slujitoarea lui Hipocrate a pretins și a primit mită în bani sau în produse alimentare de la 64 de persoane bolnave de cancer.
Dramele pacienților amenințați de apropierea morții au fost negociate de șefa secției de oncologie a spitalului din Suceava cu o lipsă de moralitate și deontologie profesională strigătoare la cer. Medicul Anca Ababneh Dumitrovici nu a ținut cont de faptul că unii pacienți își comandaseră deja sicriul.
Plicul cu bani strecurat de pacienți în buzunarele medicilor e o tradiție din regimul comunist, reamintește jurnalistul George Arun. Mai exact, în regimul totalitar șpaga pentru medic se materializa nu atât în plicul cu bani, cât în cartușul de Kent, în punga cu cafea, în pulpa de miel ori de vițel, în crapul de Dunăre de câteva kilograme, în brânza de burduf și în multe altele de-ale gurii. Bani aveau și în regimul lui Ceaușescu slujitorii lui Hipocrate, dar nu aveau ce face cu ei într-o perioadă în care magazinele erau goale. Și atunci, ca și acum, bolnavul mergea la medic „pregătit.“ În cazul în care un doctor refuza să primească șpaga, pacientul devenea suspicios, neîncrezător că medicul își va da tot interesul să-l vindece. În mod tradițional, șpaga este și acum un fel de pașaport pentru vindecare.
Bolnavii știu, cu precizie de bisturiu, cât e șpaga pentru diferite afecțiuni,
Dacă Agenția Națională de Integritate (ANI) și-ar face treaba, s-ar dovedi că averile multor medici nu pot fi justificate doar prin veniturile licite. Deși în ultimii ani salariile din sistemul de sănătate au fost majorate substanțial, veniturile licite nu acoperă nici pe departe valoarea mașinilor de lux, a vilelor și a conturilor din bănci ale unora dintre medici. În multe cazuri, poliția și procuratura ar trebui să înceapă anchete din oficiu, dar nu o fac. Una dintre cauze e cârdășia și nepotismul dintre medici și polițiști sau procurori.
Articolul integral pe pagina DW.
Profesori prost plătiți = calitate slabă a învățământului. Viitorul copiilor atârnă de salariul dascălilor (Adevărul)
Profesorii au ieșit ieri din nou în stradă și au pichetat sediul Guvernului. „Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, atrag atenția profesorii.
Alături de colegii lor din Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia, profesorii debutanți cu normă întreagă din România se află în fruntea topului celor mai prost plătite cadre didactice din Europa. Salariul unui dascăl debutant în România este de 500 de euro.
Experții consultaţi de „Adevărul” spun că ameliorarea acestei probleme ar face breasla dascălilor mult mai atractivă pentru proaspeții absolvenți de universități, lucru care în timp ar avea ca efect și creșterea calității procesului de învățământ.
Decalogul lui Ciprian Ciucu, șef al PNL București, pentru Nicușor Dan (Europa Liberă)
Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6 și președinte al PNL București, i-a cerut lui Nicușor Dan să îndeplinească 10 condiții pentru ca organizația pe care o conduce să nu-i retragă sprijinul la Primăria Capitalei. Inițial, mesajul remis presei este formulat, însă, ca și cum ar fi o decizie a întregului partid.
Ciprian Ciucu, în sectorul căruia zilele trecute a fost omorâtă o femeie de o haită de câini abandonați, a aruncat răspunderea asupra primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, motivând că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), este în subordinea Primăriei Capitalei.
Pentru îndeplinirea celor zece condiții, Ciucu i-a dat și un termen lui Nicușor Dan: 6 luni, în caz contrar organizația sa îi va retrage sprijinul actualului primar general.
Între cele 10 condiții:
- Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene.
- Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții din Capitală.
- Creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie.