Sănătate Info – Ministerul Sănătății a pus pe pauză proiectul privind interzicerea fabricării steroizilor anabolizanți și androgeni. Ce argumente are autoritatea

0
37

Irina Papuc

06 septembrie, 2023, 21:55

Vizualizări: 112

Acum o săptămână Ministerul Sănătății înainta Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre care viza interzicerea fabricării anabolizanților și steroizilor, în condițiile în care țara noastră este cunoscută pentru producerea și apoi exportarea ilegală a acestor preparate. Totuși, proiectul de Hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Sănătății și înlocuit cu altul, iar la ședința Executivului de astăzi proiectul în cauză nu s-a mai regăsit.

Așadar, am întrebat Ministerul Sănătății ce s-a întâmplat și de ce proiectul a fost retras.

În Republica Moldova este produsă o cantitate uriașă de anabolizante, care mai apoi sunt apoi exportate prin diverse scheme în alte state, în care producerea lor este interzisă. Pentru ca țara noastră să nu mai fie sursă de anabolizante și steroizi, Ministerul Sănătății propunea modificarea Legii medicamentului, prin introducerea interdicției totale de producere a anabolizanților și steroizilor. Proiectul de lege urma să fie examinat în ședința Executivului din 30 august.

În nota informativă a documentului, Ministerul Sănătății recunoaște că în Republica Moldova se produc anabolizante, care sunt autorizate și înregistrate în Nomenclatorul de stat al medicamentelor (NSM), dar „în cantități vădit mai mari versus necesitatea de consum în instituțiile medicale autohtone”.  

„În toate statele membre UE, majoritatea statelor CSI, în SUA, precum și în Rusia, aceste substanţe sunt interzise spre fabricare și comercializare. Totodată, în Republica Moldova sunt fabricate și exportate cantități enorme de medicamente cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni, această producere fiind legală, iar comercializarea prin intermediul farmaciilor – pe bază de prescripție medicală. Modalitatea de distribuție peste hotare a anabolizanților a fost de mai multe ori reflectată în mass media, iar schemele de transportare a substanțelor au fost menționate încă în a. 2012 în documente ale instituțiilor de control, dar și au fost larg mediatizate în urma unor investigații jurnalistice”.

În debutul ședinței din 30 august, proiectul a fost retras la solicitarea secretarului general, Lilia Gantea, fără a fi invocate motive. În ordinea de zi a fost introdus și examinat un alt proiect, care vizează actualizarea listei substanțelor stupefiante, psihotrope și precursorilor acestora. 

Am întrebat atât la Ministerul Sănătății, cât și la Guvern din ce motiv a fost retras proiectul privind interzicerea fabricării de anabolizanți, având în vedere că este un subiect sensibil.

De la Ministerul Sănătății ni s-a răspuns scurt că proiectul vizat a fost „retras cu amânare”, fără alte detalii. În același timp, serviciul de presă al Guvernului a răspuns pentru Sănătate INFO că proiectul este în proces de lucru, dar că documentul „va fi inclus cu unele modificări cât de curând pe ordinea de zi a unei ședințe ulterioare”

Precizăm că Balkan Pharmaceuticals SRL este cel mai mare producător de medicamente pe bază de steroizi anabolizanți din Republica Moldova. În Catalogul Național de Prețuri, Balkan are înregistrate cel puțin 7 denumiri comerciale de astfel de preparate, atât soluții injectabile, cât și comprimate, în diverse doze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.