Starea de sănătate a sistemului sanitar din România

0
14


|
22 views

Amelia Turp
Actualitate
I write about real estate, constructions, transportation, health, and sometimes about the business of textiles and fashion. Got any news tips? Drop me an email at [email protected]

Între 1.500 – 2.000 de medici părăsesc România anual din cauza salariilor mici, a lipsei de recunoaștere a rezultatelor muncii lor, în condițiile în care procentul medicilor raportat la 1.000 de locuitori este mai mic decât media UE, se spune într-un raport al sistemului de sănătate din România, realizat pentru AmCham

Mai mult, o distribuție inegală a medicilor pe specialități și grupe de vârstă creează presiuni și provocări suplimentare și va afecta capacitatea sistemului de a oferi îngrijire adecvată și de a construi un sistem de prevenție funcțional. 

AmCham România a pledat pentru creșterea investițiilor în sănătate, o nevoie reconfirmată de concluziile raportului „Sănătatea ca investiție pe termen lung”, care evidențiază principalele politici publice necesare pentru eficientizarea sistemului, optimizarea costurilor precum și opțiuni de finanțare a sistemului de sănătate. 

Analiza identifică trei tipuri majore de măsuri pe care AmCham le recomandă pentru abordarea principalelor probleme și ineficiențe din parcursul pacientului. Un prim set de măsuri se referă la politici de eficientizare, între care investiții în Prevenție și Screening, pentru a reduce factorii de risc și rata mortalității din cauze prevenibile și tratabile, stabilizarea dinamicii forței de muncă prin programe de motivare a medicilor tinerii să rămână în România și focusarea pe rezultate, prin trecerea la modele de plată care recompensează rezultatele la asistența medicală bazată pe valoare.

România are în prezent un decalaj uriaș în ceea ce privește screening-ul în comparație cu nivelul UE, cauza fiind lipsa unui program de screening la nivel național, desfășurat la scară largă și gradul limitat de conștientizare în rândul populației. 

Un alt set de măsuri se referă la nevoia de optimizare a costurilor, care potrivit cercetării poate fi realizată prin dezvoltarea serviciilor de ambulatoriu, prin reinvestirea economiilor rezultate din pierderea exclusivității și prin reducerea timpului de acces la terapii inovatoare, implementarea de soluții digitale în sănătate, precum și prin programe de sprijin a accesului pacienților la dispozitive medicale. 

Cu un scor de maturitate digitală semnificativ mai scăzut decât media UE, o țară care se poziționează ca un hub IT, spre deosebire de alte țări din UE, România nu are politici în ceea ce privește digitalizarea în sănătate, ID-ul electronic de sănătate, interoperabilitatea sau fișele medicale electronice. 

Întrucât numărul de dispozitive medicale din spitalele românești este pe de o parte cel mai scăzut din UE și, pe de altă parte, foarte sub utilizat, este esențial să fie prioritizate acele inițiative care contribuie la un acces mai bun la dispozitivele medicale și utilizarea acestora pentru a optimiza traseul pacientului de la diagnostic la monitorizare, se spune în raportul AmCham.

În ceea ce privește opțiunile de finanțare, raportul indică mai multe fluxuri principale care trebuie prioritizate. Acestea includ fondurile UE – redresare și reziliență, fonduri EU4Health, înființarea unui Fond de inovare dedicat pentru a stimula accesul timpuriu la medicamente și terapii inovatoare, similar țărilor din Europa în care un astfel de fond a fost introdus cu succes în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.