Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 01:18
903 citiri
Sportul aduce copiilor multă sănătate mintală când devin adulți FOTO: Kids
După un studiu care a durat 8 ani și publicat pe 1 septembrie 2023 în Journal of Adolescent Health, un grup internațional de oameni de știință de la mai multe universități din Australia și Hong Kong a făcut o descoperire foarte importantă pentru sănătate. Astfel, experții au constatat că copiii care participă în mod regulat la practicarea sporturilor de la o vârstă fragedă vor avea o sănătate mintală mult mai bună, pe termen lung.
Profesorul asociat Asaduzzaman Khan de la Universitatea Queensland, School of Health and Rehabilitation Sciences din Brisbane, Australia, a condus studiul, care a analizat datele a peste 4.200 de copii australieni pe o perioadă de opt ani, potrivit News Medical.
Participarea constantă la sport din copilărie este asociată cu o bunăstare mentală mai bună în rândul adolescenților. ”Cercetarea noastră a analizat beneficiile sporturilor de echipă, cum ar fi fotbalul, cricketul sau netballul, și sporturile individuale precum karate, tenis sau gimnastică.
Un obicei al oamenilor lovește sever: Risc de cancer și de o boală mintală, cu 250% mai mare
Am descoperit că a existat un impact pozitiv asupra sănătății mintale, indiferent de tipul de sport, cu toate acestea, copiii care au jucat într-o echipă au experimentat beneficii mai mari.
Acest lucru s-ar putea datora aspectelor sociale implicate, cum ar fi faptul de a fi înconjurat de colegi care îi susțin, de oportunități de a forma prietenii și de a lucra pentru un obiectiv de colaborare”, a spus dr. Asad Khan, profesor asociat la UQ’s School of Health and Rehabilitation Sciences din Australia.
Potrivit Institutului Australian de Sănătate și Asistență Socială, aproximativ 14% dintre copiii cu vârste între patru și 11 ani suferă de o tulburare mintală în Australia, băieții fiind de obicei mai afectați decât fetele.
Cercetarea a descoperit că copiii care își interiorizează emoțiile și au dificultăți de socializare cu semenii lor beneficiază foarte mult de practicarea sportului într-un cadru de echipă.
Dr. Khan a spus că, deși rezultatele au arătat rezultate pozitive atât pentru băieți, cât și pentru fete, trebuie făcut mai multe pentru a încuraja fetele să se implice în sportul de echipă, în special la vârste mai mici.
Descoperire ce trage un semnal de alarmă: 71% dintre bărbați sunt loviți de o afecțiune severă
„La vârsta de șase și șapte ani, aproximativ 59% dintre băieți participau la sporturi de echipă, comparativ cu doar 26% dintre fete”, a spus dr. Khan.
„Am descoperit că băieții care au practicat sporturi de echipă au experimentat mai puține dificultăți psihosociale și o calitate mai bună a vieții legate de sănătate, în timp ce beneficiile participării la sporturi de echipă au fost mai mici în rândul fetelor”.
„Unele motive posibile pentru a explica nivelul mai scăzut de implicare a fetelor în sporturile de echipă ar putea include lipsa de încredere în sine și încrederea în abilitățile sportive sau stereotipul comun conform căruia sporturile de echipă sunt o activitate dominată de bărbați”, a explicat doctorul.
„Ar putea fi, de asemenea, din cauza lipsei de oportunități pentru fete de a participa la sporturi de echipă sau a lipsei de diversitate a sporturilor oferite în școli și programe co-curriculare”.
Dr. Khan speră că cercetarea va informa strategiile pentru a promova participarea copiilor la sport și o investigație suplimentară a motivului pentru care fetele tinere sunt mai puțin încrezătoare să participe la sporturi de echipă.