Vom putea să ne estimăm starea de sănătate de-a lungul vieții cu ajutorul AI

0
52


septembrie 03

13:03
2023

Timp citire articol: 3 minut(e)

Cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) vom putea în curând să ne estimăm riscul de a dezvolta afecțiuni grave de sănătate mai târziu în viață prin simpla apăsare a unui buton.

Cercetătorii de la Edith Cowan University (ECU), din Australia, au creat un software inteligent capabil să analizeze rapid scanările densității osoase pentru a prezice riscul unor viitoare afecțiuni de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și demență.

Calcificarea aortei abdominale (CAA) este o acumulare în pereții aortei abdominale care poate indica riscul unui individ de infarct miocardic, AVC, căderi, fracturi și demență, până la sfârșitul vieții.

Deși detectarea CAA este posibilă prin intermediul scanărilor densității osoase – utilizate de obicei pentru a determina osteoporoza – aceste scanări necesitau, în mod tradițional, experți foarte bine pregătiți și un timp considerabil pentru a fi analizate.

Noul software conceput printr-o colaborare a echipelor din cadrul Școlii de Științe și al facultății de Științe Medicale și de Sănătate de la ECU poate analiza aproximativ 60.000 de imagini în doar o zi.

„Întrucât aceste imagini și scorurile automatizate pot fi obținute rapid și ușor în momentul testării densității osoase, ar putea duce la noi abordări în viitor pentru detectarea timpurie a bolilor cardiovasculare și monitorizarea bolilor în timpul controalelor clinice de rutină”, spune Joshua Lewis, profesor asociat și bursier al Fundației pentru Inimă, într-un comunicat al universității.

Studiul a apărut în urma unui parteneriat internațional, care a inclus instituții precum universitățile Australia de Vest, Minnesota, Manitoba și facultatea de medicină Harvard.

Deși nu este primul…

Citeste continuarea pe 360medical.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.