În ultima dumincă înainte de Paște, credincioșii sărbătoresc Floriile, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox. Praznicul reprezintă Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și deschide Săptămâna Mare, cea mai așteptată perioadă înainte de sărbătoarea Învierii Domnului din 20 aprilie. Părintele Gabriel Cazacu, preot la mănăstirea Cașin din București, a explicat pentru Digi24 semnificația sărbătorii de Florii și a enumerat câteva dintre cele mai speciale tradiții ale zilei.

Floriile sunt prăznuite în fiecare an cu o săptămâna înainte de Paște. Amintirea Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim mai este denumită și ziua “Stâlpărilor”, “Duminica Patimilor”, sau” Duminica Patimilor Domnului”. Sărbătoarea de Florii este menționată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este celebrată în postul Paștelui.

Ce înseamnă sărbătoarea prăznuită în Duminica de Florii

„Duminca Floriilor sau Duminica Stâlpilor reprezintă Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim. Iisus a fost vestit de toți proorocii vechiului Testament ca un Împărat, iar oamenii îl așteptau nerăbdători să vină să elibereze poporul evreu de robia romană. Însă, Mântuitorul le-a spus tuturor că împărăția Lui este din altă lume.

În ziua de Florii, oamenii l-au întâmpinat pe Mântuitor cu bucurie și speranță, cu ramuri de finic, dar și cu propriile haine așternute în calea Sa, cântând „Osana, Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului.” Mântuitorul, pentru a arăta un semn de modestie, nu a venit intrând pe un cal pur sânge, ci pe un mânz. Asta însemna că el nu venea spre o mărire lumească, ci, cu smerenie, pășea spre sfintele Sale pătimiri.

Ziua de Florii este o sărbătoarea binecuvântată pentru noi toți, mai ales că în acest an este sărbătorită de ambele biserici, ortodoxă și romano-catolică. Este o zi care ne însuflețește pe toți deopotrivă și în care celebrăm primăvara și natura.”, a declarat Părintele Cazacu.

Tradiții și obiceiuri de Florii

„În fiecare an este bine ca noi, credincioșii, să reactualizăm tradițiile și să le ducem mai departe cu sființenie. Sunt obiceiuri pe care și copiii tineri ar trebui să le cunoască, pentru că transformă sărbătoarea într-o zi specială, sfântă și plină de emoție.

Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.

În ultima săptămână înainte de Paște, în România avem printre cele mai frumoase obiceiuri și rânduieli strămoșești, iar oamenii le respectă cu drag an de an. Odată cu Săptămâna Mare, începem să intrăm în atmosfera marelui praznic, cel al Învierii Mântuitorului.

Odată cu sărbătoarea de Florii, mulți români deja și-au rostuit și organizat locuințele, au sfințit gospodăriile, iar oamenii vin de acum la biserică pentru spovedeanie și sfânta împărtășanie.”, a explicat preotul.

De Florii se sfințesc ramuri de salcie

În ajunul Floriilor, pălimarul (țârcovnicul) împreună cu alți oameni aduc mai multe brațe de ramuri de salcie în biserică. A doua zi, preotul care săvârșește slujba, sfințește prin rugăciune ramurile aduse și le dă pălimarulului pentru a le împărți credincioșilor din biserică.

Oamenii obișnuiesc să pună ramurile sfințite de salcie la ferestre și tocul ușilor pentru a proteja locuința de necazuri.

„Este perioada în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie, să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte și să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Deniile din Săptămâna Mare

„Începând cu duminica Floriilor, în bisericile din toată țara încep să se săvârșească Deniile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale din biserici, unde vor putea asculta citiri sfinte care amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Cine își serbează onomastica în ziua de Florii

„De Florii, trebuie să spunem „La mulți ani” tuturor cunoscuților și apropiaților. Într-o zi atât de specială, îi serbăm pe cei care poartă nume de flori, îi prețuim, îi purtăm în suflet și îi pomenim în sfintele biserici. În fiecare zi trebuie să le fim alături și să ne rugăm pentru sănătatea și liniștea lor.”, conchide sursa Digi24.

În Duminica Floriilor, printre cele mai populare nume care își serbează onomastica sunt Florin, Crina sau Viorica. Însă, și alte prenume pot primi urări de „La mulți ani” de Florii, iar printre cele mai populare sunt:

  • Anemona;
  • Brânduşa, Bujor;
  • Camelia, Crizantema;
  • Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa;
  • Crăiţa, Crina, Crinu;
  • Crizantema, Dalia, Dafina;
  • Floarea, Flora, Florenţa;
  • Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina;
  • Garofiţa, Gențiana, Gherghina, Ghiocel;
  • Iasmina, Iris; Hortensia, Lăcrimioara;
  • Laur, Laurențiu, Laura, Laurian;
  • Margareta, Mărgărit, Narcis, Narcisa;
  • Romaniţa, Roza, Rozalia, Panseluța;
  • Trandafira, Violeta;
  • Viorel, Viorela, Viorica;
  • Zambila/Zambilica.

Share.
Exit mobile version