Scorțișoara este un condiment popular folosit în multe alimente, dar are și o lungă istorie de utilizări în medicina tradițională din multe culturi. În zilele noastre, produsele cu scorțișoară sunt vândute ca suplimente alimentare pentru a ajuta la o varietate de afecțiuni ale sănătății, inclusiv tratarea diabetului, stimularea pierderii în greutate și ameliorarea unor alergii dar și alte afecțiuni inflamatorii, transmite CNN.

Oamenii ar trebui să fie precauți deoarece scorțișoara în cantități mari ar putea afecta metabolismul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, potrivit unui studiu publicat în revista Food Chemistry: Molecular Sciences. Autorii au avertizat împotriva consumului excesiv de substanțe care conțin scorțișoară, în special la persoanele cu alte probleme de sănătate.

Leana Wen, medic de urgențe și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington a vorbit pentru CNN despre concluziile studiului. Ea a fost anterior comisarul pentru sănătate din Baltimore.

Ce este scorțișoara, de unde vine și care sunt posibilele efecte benefice asupra sănătății

„Scorțișoara este un condiment care provine din scoarța uscată a copacilor Cinnamomum. Cel mai comun tip de scorțișoară vândut în America de Nord este scorțișoara Cassia din copacii Cinnamomum aromaticum, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, care este unul dintre centrele din cadrul «National Institutes of Health». Scorțișoara Ceylon, numită uneori scorțișoară «adevărată», provine din copacii Cinnamomum verum.

Deși unele studii au sugerat că administrarea de suplimente cu scorțișoară ar putea fi utilă pentru tratamentul diabetului sau pentru pierderea în greutate, este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga beneficiile.

În mod similar, deși cercetările preliminare indică un posibil rol al spray-ului nazal cu scorțișoară de Ceylon ca ajutor în rinita alergică, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că acesta ar putea fi un tratament.

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă afirmă că «cercetările nu susțin în mod clar utilizarea scorțișoarei pentru vreo afecțiune». Scorțișoara nu este aprobată de US Food and Drug Administration pentru tratamentul unei afecțiuni medicale”, spune Wen.

Ce se știe deja despre posibilele riscuri ale consumului de scorțișoară

Scorțișoara Cassia poate conține niveluri ridicate de cumarină, care este un anticoagulant, explică specialist.

„Scorțișoara Ceylon poate avea, de asemenea, urme de cumarină.

Dacă o persoană care ia deja medicamente anticoagulante și ingerează o cantitate mare de cumarină, aceasta ar putea crește riscul de sângerare.

În plus, există interacțiuni cunoscute între cumarină și ficat. Utilizarea prelungită a produselor din scorțișoară care au un conținut ridicat de cumarină ar putea prezenta riscuri pentru sănătatea persoanelor cu afecțiuni hepatice. În plus, Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă afirmă că există «motive teoretice» pentru a crede că pot exista interacțiuni între scorțișoară și medicamentele anticancerigene și nicotină”, afirmă Leana Wen.

Ce a examinat acest nou studiu

„Acest nou studiu a examinat principalul ingredient activ al scorțișoarei, care se numește cinnamaldehidă. Cercetătorii au analizat mai întâi dacă cinamaldehida este bine absorbită atunci când este ingerată pe cale orală, examinând fluidele gastrice și intestinale. Aceștia au constatat că este bioaccesibilă în proporție de 100% atât în fluidele care sunt în repaus, cât și în cele care sunt administrate ca hrană. Aceasta înseamnă că, indiferent dacă cineva postește sau tocmai a mâncat, se poate aștepta ca cinamaldehida să fie bine absorbită. Ei au descoperit apoi că cinamaldehida este metabolizată rapid într-un alt compus – acidul cinamic, și că acesta poate activa mai mulți receptori care afectează metabolizarea medicamentelor.

Posibila interferență cu metabolizarea medicamentelor este ceea ce i-a determinat pe autori să concluzioneze că un consum excesiv ar putea induce interacțiuni între plante și medicamente. Aceștia solicită cercetări suplimentare care să analizeze aceste posibile interacțiuni. Până când aceste studii sunt complete, după cum au indicat cercetătorii într-un comunicat de presă asociat, ei recomandă ca persoanele care doresc să ia scorțișoară ca supliment alimentar să fie prudente și să consulte un medic înainte de utilizare”, spune medicul.

Care sunt persoanele care ar trebui să fie prudente

Potrivit cercetătorilor studiului, lista afecțiunilor cronice care ar trebui să determine precauție înainte de a încerca suplimentarea cu scorțișoară include hipertensiune arterială, diabet, cancer, artrită, astm, obezitate, HIV / SIDA și depresie.

„Aș adăuga la această listă orice persoană care utilizează medicamente anticoagulante – de exemplu, cineva care are un istoric de boli de inimă și accident vascular cerebral, orice medicamente care sunt eliminate prin ficat și alte suplimente alimentare care pot interacționa cu scorțișoara, inclusiv turmeric, ginseng și gingko biloba”, mai spune ea.

Cum rămâne cu presărarea scorțișoarei în cafea sau pe clătite? Ar trebui să fim îngrijorați?

„Cercetătorii sunt destul de clari că un strop de scorțișoară pentru uz culinar obișnuit este puțin probabil să cauzeze probleme. Ceea ce avertizează este ceea ce ei numesc «consum excesiv». Acest lucru nu este clar definit, deoarece studiul lor nu a fost conceput pentru a examina ce ar putea fi un nivel prea ridicat de scorțișoară. Probabil că consumul excesiv se referă la utilizarea produselor concentrate de scorțișoară, cum ar fi suplimentele de scorțișoară, pe o perioadă îndelungată – de exemplu, administrarea de capsule de scorțișoară în fiecare zi timp de luni de zile.

Persoanele care se gândesc să ia suplimente de scorțișoară ar trebui să se asigure că își consultă furnizorii de servicii medicale pentru a verifica eventualele interacțiuni medicamentoase. De asemenea, acestea ar trebui să fie conștiente de faptul că nu există dovezi clare privind beneficiile suplimentelor cu scorțișoară”, mai precizează aceasta.

„Natural nu înseamnă că este și sigur”

Ea atenționează că oamenii ar trebui să fie precauți atunci când iau suplimente alimentare.

„Doar pentru că ceva este comercializat ca fiind «natural» nu înseamnă că este sigur. De asemenea, ceva care este sigur în cantități mici poate deveni nesigur în cantități mari. Oamenii ar trebui să menționeze întotdeauna ce suplimente iau sau se gândesc să ia furnizorului lor de asistență medicală pentru a evalua interacțiunile medicamentoase”, conchide profesorul în interviul pentru CNN.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version