Conceptul de apărare antirachetă „Domul de Aur” al președintelui american Donald Trump readuce în prim plan o inițiativă controversată, veche de decenii, a cărei construcție ambițioasă ar putea răsturna regulile din spațiul cosmic și ar putea remodela relațiile dintre principalele puteri spațiale ale lumii, scrie Reuters.

Anunțul privind „Golden Dome” (Domul de Aur), o rețea vastă de sateliți și arme pe orbita Pământului, ce urmează să coste 175 de miliarde de dolari, ar putea escalada puternic militarizarea spațiului, un trend care s-a intensificat în ultimul deceniu, spun analiștii.

Deși cele mai mari puteri spațiale ale lumii – SUA, Rusia și China – au plasat din anii ’60 active militare și de informații pe orbită, au făcut acest lucru în mare parte în secret.

În timpul fostului președinte Joe Biden, oficialii Forțelor Spațiale americane și-au exprimat tot mai clar nevoia unor capacități ofensive sporite în spațiu, din cauza amenințărilor spațiale venite din partea Rusiei și Chinei. Când Trump a anunțat planul „Golden Dome” în ianuarie, a fost o schimbare clară de strategie, care subliniază o mișcare îndrăzneață în spațiu cu tehnologii scumpe și neprobate, ce ar putea aduce beneficii financiare contractorilor americani din domeniul apărării.

Rachete bazate în spațiu

Conceptul include rachete bazate în spațiu care ar urma să fie lansate de pe sateliți aflați pe orbită, pentru a intercepta rachete convenționale și nucleare lansate de pe Pământ.

„Cred că deschide o cutie a Pandorei,” a spus Victoria Samson, directoarea securității și stabilității spațiale la think tank-ul Secure World Foundation din Washington, referindu-se la desfășurarea rachetelor în spațiu. „Nu ne-am gândit cu adevărat la consecințele pe termen lung ale acestui demers,” a adăugat ea.

Samson și alți experți susțin că „Golden Dome” ar putea provoca alte state să plaseze sisteme similare în spațiu sau să dezvolte arme mai avansate pentru a evita scutul antirachetă, escaladând o cursă a înarmărilor în spațiu.

Rusia și China au reacționat diferit la ultimele vești venite din partea lui Trump. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că este „profund îngrijorat” de proiect și a îndemnat Washingtonul să renunțe la dezvoltarea sa, adăugând că acesta are „puternice implicații ofensive” și mărește riscurile militarizării spațiului cosmic și ale cursei înarmărilor.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că „Golden Dome” ar putea forța discuții între Moscova și Washington privind controlul armelor nucleare în viitorul apropiat.

Ce este „Golden Dome”

Având ca scop principal apărarea împotriva unui arsenal în creștere de rachete convenționale și nucleare ale adversarilor SUA – Rusia, China și state mai mici precum Coreea de Nord și Iran – planul „Golden Dome” este o reluare a unei inițiative din perioada Războiului Rece, inițiată de fostul președinte american Ronald Reagan sub denumirea Strategic Defense Initiative (SDI), cunoscută mai bine ca programul „Războiul Stelelor”.

SDI prevedea amplasarea unei constelații de rachete și arme laser puternice pe orbita joasă a Pământului, capabile să intercepteze o rachetă nucleară balistică lansată de oriunde de pe Pământ, fie în faza sa de accelerare imediat după lansare, fie în faza rapidă de croazieră în spațiu.

Dar ideea nu s-a materializat, în principal din cauza obstacolelor tehnologice, costurilor ridicate și a îngrijorărilor că ar încălca un tratat anti-rachetă balistică care între timp a fost abandonat.

Cine susține planul lui Trump

„Golden Dome” are aliați puternici în comunitatea contractorilor din domeniul apărării și în arena în creștere a tehnologiilor de apărare, mulți dintre ei pregătindu-se pentru marele pas al lui Trump spre armamentul spațial.

„Știam că această zi probabil va veni. Suntem pregătiți pentru asta,” a declarat Ken Bedingfield, director financiar al L3Harris, într-un interviu pentru Reuters luna trecută. „L3Harris a început devreme construcția rețelei de senzori care va deveni rețeaua fundamentală de senzori pentru arhitectura Golden Dome.”

Compania de rachete și sateliți SpaceX a lui Elon Musk, aliat al lui Trump, a ieșit în prim-plan alături de firma software Palantir și producătorul de drone Anduril pentru a construi componente cheie ale sistemului, a raportat Reuters luna trecută.

Multe dintre sistemele timpurii se așteaptă să provină din liniile de producție existente. Participanții la conferința de presă de la Casa Albă cu Trump marți au numit L3Harris, Lockheed Martin și RTX Corp ca potențiali contractori pentru acest proiect uriaș.

Dar finanțarea „Golden Dome” rămâne nesigură. Legislatorii republicani au propus o investiție inițială de 25 de miliarde de dolari ca parte a unui pachet mai amplu de apărare de 150 de miliarde de dolari, însă această finanțare este legată de un proiect de lege controversat care se confruntă cu obstacole semnificative în Congres.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version