Scăderea semnificativă a cotaţiilor ţiţeiului pe plan mondial, în urma taxelor vamale anunţate de preşedintele Donald Trump, reprezintă un risc la adresa economiei ruse, avertizează guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Banca Centrală a Rusiei analizează efectele declinului cotaţiilor ţiţeiului, dar o reglementare bugetară tehnică va atenua consecinţele pentru buget, a apreciat Elvira Nabiullina.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” cu livrare în luna mai a scăzut luni cu 1,29 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,70 dolari.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 1,37 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 64,21 dolari.

„Aveţi dreptate că principalul canal de influenţă ar putea fi prin modificarea preţurilor petrolului, mai precis declinul cotaţiilor ţiţeiului. Dacă astfel de războaie comerciale continuă, şi vedem o escaladare acum, de obicei de înregistrează o scădere a comerţului mondial, a economiei globale şi, posibil, a cererii pentru resursele noastre de energie”, a spus în Parlament Nabiullina, conform TASS, preluată de Reuters și Agerpres.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei avertiza că taxele vamale americane ar putea încetini creşterea economiei globale şi ar putea alimenta inflaţia, în timp ce ani de zile cotaţiile ţiţeiului ar putea fi mai reduse decât estimările, ca rezultat al scăderii cererii pe plan mondial.

Conform prognozei Băncii Rusiei, cotaţia medie a barilului de petrol se situează la 65 dolari în 2025 şi 60 dolari în 2026. Aceste previziuni ar urma să fie modificate la viitoare reuniune a Board-ului instituţiei, din 25 aprilie.

Editor : B.P.

Share.
Exit mobile version