Conducerea Exim Banca Românească a transmis miercuri o serie de precizări legate de schimbarea sediului social al băncii, conducerea instituției și salarizare, după declarațiile recente ale premierului Ilie Bolojan referitoare la situația „scandaloasă” existentă într-o bancă a statului.
„Procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administrație și al Adunării Generale a Acționarilor. Negocierea și încheierea contractului de sublocațiune aferent noului sediu central al băncii s-a făcut, de asemenea, în condiții de legalitate și eficiență economică, termenii și condițiile esențiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administrație”, susțin reprezentanții băncii într-un comunicat.
Aceștia afirmă că procesul de schimbare a sediului social a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activității și construirea unei imagini corporative, cât și pentru optimizarea costurilor operaționale.
EximBank spune că sediul a fost ales profesionist
De asemenea, în comunicat se menționează că selecția actualului spațiu și fundamentarea chiriei s-au făcut pe baza evaluărilor realizate de firme de evaluare cu reputație profesională recunoscută, atât la momentul perfectării contractului inițial, cât și cu ocazia negocierilor derulate pentru prelungirile ulterioare ale acestuia.
„Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnării ofertei câștigătoare a fost raportul calitate/preț – ținând cont de poziționare, imagine și notorietate, iar alegerea oricărui alt spațiu, în momentul inițial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fără a se adăuga TVA aferentă, în condițiile în care chiria prevăzută în contractul actual este în regim de scutire de TVA”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Exim Banca Românească a avut doar opțiunea unei sublocațiuni întrucât, încă de la momentul relocării sediului, imobilul făcea obiectul unui alt contract de locațiune încheiat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) până în 2031.
„Precizăm că, din punct de vedere legal, banca a avut doar opțiunea unei sublocațiuni întrucât, încă de la momentul relocării sediului, imobilul făcea obiectul unui alt contract de locațiune încheiat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) până în 2031, fără nicio perioadă de discontinuitate, iar valoarea chiriei încasate de RAAPPS nu a fost și nu putea fi cunoscută de bancă, având în vedere clauzele de confidențialitate aplicabile între RAPPS și partenerul său contractual. Încheierea și derularea contractului de sublocațiune au făcut anterior obiectul unor verificări extinse, atât din partea unor autorități administrative, cât și judiciare (Curtea de Conturi, Direcția Națională Anticorupție etc.), nefiind constatată nicio încălcare a legii și nefiind dispusă nicio măsură coercitivă în consecință”, afirmă reprezentanții băncii în document.
În ceea ce privește conducerea băncii, Exim Banca Românească menționează că este o societate administrată în sistem unitar, fiind condusă de un Consiliu de Administrație, numit de Adunarea Generală a Acționarilor, format din 9 membri, dintre care 5 administratori neexecutivi și 4 administratori executivi.
Reprezentanții Exim Banca Românească menționează că sistemul de salarizare al întregului personal, inclusiv al conducerii băncii, se situează la nivelul mediu din grilele specifice și aplicate de către toate celelalte bănci care operează în sistemul bancar.
„În ultimii 13 ani, de când domnul președinte Traian Halalai a preluat managementul băncii, fiind reconfirmat de patru ori succesiv, Exim Banca Românească a trecut printr-un proces amplu de transformare strategică, care a avut ca rezultat o ascensiune remarcabilă în topul industriei bancare din România: astăzi locul 8 în clasamentul celor mai mari bănci după active. Această ascensiune, care a început de la poziția 21 în 2012, a fost posibilă datorită exclusiv echipei manageriale, fără sprijin financiar guvernamental. Astăzi, Exim Banca Românească este recunoscută drept o instituție de credit de importanță sistemică și una dintre cele mai valoroase companii românești”, se mai arată în comunicat.
Bolojan, contrariat de problema EximBank
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, marți seara, că a cerut Ministerului de Finanțe să declanșeze procedura de înlocuire a directorului EximBank și a precizat că sesizarea în cazul clădirii în care funcționează banca va pleca în aceste zile la parchet.
„Am cerut Ministerului de Finanțe să declanșeze procedura de înlocuire din funcție a directorului de la bancă și, în aceste zile, dacă nu mâine sau poimâine, va pleca sesizarea la parchet, pentru că sper că cineva va constata că nu putem avea pentru aceeași clădire două expertize făcute de două companii de stat, două evaluări care arată că un preț de 60.000 de euro este preț de piață în același loc și o altă expertiză care arată că 180.000 de euro este tot în același loc tot pentru acea clădire un preț de piață. Careva a greșit și sper să se constate acest lucru”, a spus Bolojan la Digi24.
Editor : C.A.