Cel mai important anchetator anticorupție din Ucraina a declarat vineri că nu se așteaptă ca tentativele sabotaj la adresa activității agenției sale să înceteze, în ciuda schimbării bruște de poziție a președintelui Volodimir Zelenski cu privire la limitarea independenței acesteia, care a alimentat proteste rare în timp de război, scrie Reuters.

Semen Krivonos, directorul Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU), a declarat că a fost surprins de încercările din această săptămână de a limita lupta agenției sale împotriva corupției, dar nu a numit persoanele care ar putea fi în spatele legislației.

„Toată lumea s-a unit în jurul ideii de a ne distruge independența”, a declarat Krivonos pentru Reuters într-un interviu acordat la Kiev, referindu-se la adoptarea de către parlament a măsurilor controversate. „A fost un șoc pentru mine să văd câtă cerere s-a acumulat pentru a ne distruge.”

El a vorbit la o zi după ce Zelenski a încercat să calmeze tensiunile prin prezentarea unei legi care restabilește independența NABU și a agenției sale surori, Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO).

Mii de protestatari au participat la manifestații la Kiev și în alte orașe ucrainene săptămâna aceasta, după ce parlamentarii au accelerat adoptarea unui proiect de lege care îi conferă procurorului general numit de Zelenski puteri asupra celor două organisme.

Măsura amenința, de asemenea, relațiile Kievului cu Uniunea Europeană și cu donatorii occidentali, care au fost o sursă esențială de sprijin financiar și militar în timpul războiului Rusiei în Ucraina.

Krivonos a aplaudat schimbarea de poziție a lui Zelenski, dar a afirmat că NABU și SAPO rămân o țintă prioritară pentru grupurile de interese care doresc să împiedice eforturile lor de luptă anticorupție, urmărite cu atenție.

Parlamentul va examina noul proiect de lege al lui Zelenski într-o sesiune specială săptămâna viitoare.

Krivonos se teme însă că actorii corupți vor intensifica „campania de dezinformare” deja desfășurată împotriva NABU pe canalele Telegram anonime cu audiență largă, prezentând agenția ca fiind lentă sau ineficientă.

El nu a identificat sursele exacte ale rezistenței față de activitatea agenției sale, afirmând doar că sunt „diversi reprezentanți ai guvernului, diverse grupuri financiare”.

„Toți cei care sunt ofensați de NABU și SAPO vor difuza acest mesaj”, a spus Krivonos.

„Munca sistemică” și amenințările

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a intensificat campania de eradicare a corupției omniprezente care afectează cultura sa politică de zeci de ani.

Eradicarea corupției este esențială atât pentru eforturile Kievului de a adera la UE, cât și pentru eforturile sale de a șterge moștenirea autocrației și a dominației ruse.

NABU și SAPO, lansate cu sprijin occidental după ce o revoluție din 2014 a răsturnat un președinte pro-rus, au formulat acuzații împotriva unor parlamentari și înalți funcționari guvernamentali.

În ultimele luni, agenția lui Krivonos a descoperit scheme imobiliare uriașe în capitala Kiev și l-a acuzat pe un viceprim-ministru de atunci că a luat mită în valoare de 345.000 de dolari.

Krivonos a sugerat că aceste eforturi au dus la o represiune generală în această săptămână, care a deschis calea pentru reducerea puterilor NABU și SAPO.

Doi funcționari ai NABU au fost arestați pentru legături suspecte cu Rusia, iar aproape 20 de alți angajați ai agenției au fost percheziționați pentru infracțiuni minore, într-o campanie pe care criticii au considerat-o excesivă.

„Toate acestea sunt rezultatul muncii sistematice a NABU și SAPO, în special în ultima jumătate de an”, a declarat el, adăugând că a primit și „un număr foarte mare” de amenințări.

În ciuda victoriei obținute cu greu în această săptămână, el a afirmat că rezistența este încă suficient de răspândită în peisajul politic pentru a reprezenta o provocare serioasă.

El a citat legea controversată care a fost susținută de majoritatea partidului politic al lui Zelenski, precum și de parlamentarii din opoziție și de cei asociați cu fostele facțiuni pro-ruse.

Elitele politice, a spus Krivonos, „trebuie să înceteze să ne mai considere dușmani… și să ne accepte ca parte importantă a instituțiilor statului”.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version