Mai multe asociaţii ale farmaciştilor au tras un semnal de alarmă faţă de situaţia financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierii de până la 90 de zile la plăţile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamente eliberate în regim compensat şi gratuit. Distribuitorii de medicamente se confruntă cu întârzieri similare la plăţile din partea spitalelor.

Astfel, Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTaP) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) semnalează „situația financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierilor de până la 90 de zile la plățile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele eliberate în regim compensat și gratuit”.

„Distribuitorii de medicamente se confruntă și ei cu întârzieri similare la plățile din partea spitalelor”, mai arată comunicatul de presă.

Ei spun că „întârzierile la plata medicamentelor compensate au atins cote îngrijorătoare care afectează semnificativ capacitatea de aprovizionare și funcționare a farmaciilor, iar „farmaciile sunt în situația de incapacitate de plată, cu riscul de a rămâne fără medicamentele esențiale pentru pacienți”.

„Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor pe întreg lanțul farmaceutic – farmacie, distribuție, productie. În plus, farmaciile plătesc TVA către stat de fiecare dată când medicamentele compensate sunt eliberate către pacient, fără a avea însă nicio predictibilitate asupra termenelor la care vor încasa sumele restante”, spun asociațiile farmaciștilor.

„Accesul neîntrerupt la tratament nu este un privilegiu, este o necesitate”

Sursa citată mai spune că toate aceste întârzieri de plată „au un impact puternic negativ asupra stabilității financiare a farmaciilor și distribuitorilor de medicamente, cei mai afectați fiind, în primul rând, pacienții al caror acces la tratamentele salvatoare de vieți poate fi compromis”.

„Situația este cu atât mai critică pentru pacienți în cazul farmaciilor care deservesc comunități din zone rurale sau izolate, unde accesul la tratament depinde aproape exclusiv de aceste unități farmaceutice. Lipsa de predictibilitate în plata sumelor datorate generează un dezechilibru periculos în întregul lanțul comercial, punând presiune pe stocurile disponibile și afectând în mod direct siguranța accesului pacienților la tratamentele de care au nevoie. Medicamentele gratuite și compensate sunt esențiale pentru pacienții cu boli cronice sau cu venituri reduse, iar orice întârziere în eliberarea acestora poate avea consecințe serioase asupra stării de sănătate a populației și asupra încrederii sale în sistemul public de sănătate”, mai precizează comunicatul de presă.

Ei adaug că înțeleg situația dificilă cu care se confruntă economia țării în această perioadă, dar „farmaciile se numără printre companiile care plătesc, corect și la timp, taxele către statul român”.

„ADRFR, AFFR, AFIE, AFTaP și Colegiul Farmaciștilor din România consideră că este momentul ca instituțiile statului să identifice în mod transparent soluții rapide, viabile și sustenabile, care să garanteze stabilitatea sistemului farmaceutic și siguranța pacienților. Suntem deschiși dialogului și colaborării cu instituțiile abilitate din sistemul de sănătate, în vederea identificării unor soluții rapide de rambursare a plăților și a consolidării unui cadru predictibil de funcționare pentru toate farmaciile din România”, conform sursei menționate.

„Accesul neîntrerupt la tratament nu este un privilegiu, este o necesitate”, atenționează asociațiile farmaciștilor.

„Avem încredere că instituțiile statului – CNAS, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe – vor acționa în consecință, pentru a depăși această criză, în beneficiul pacienților și al profesioniștilor din domeniu”, conchice sursa amintită.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version