Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Când va fi redus personalul cancelariei premierului. Jurca: „Eu sper ca în 2 săptămâni să aprobăm ordonanța”

iulie 19, 2025

Doi copii, loviţi de un ski-jet în apele Dunării, în zona plajei Gostinu din judeţul Giurgiu/ Poliţia a deschis o anchetă, primele date arătând că ski-jetul era condus de un bărbat care consumase alcool

iulie 19, 2025

Preşedintele Zelenski vrea ca Ucraina să îşi producă jumătate din armament. Liderul de la Kiev a numit un nou ministru al Apărării

iulie 19, 2025

Judecătoria din România desființată după 15 ani de încercări. Zeci de mii de lei pe an pentru un sediu care trebuia demolat din 2007

iulie 19, 2025

Mihai Fifor acuză Guvernul că blochează programul „Anghel Saligny”, „în numele eternei cruciade împotriva deficitului bugetar”

iulie 19, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Sfaturile opoziției ungare pentru democrații americani: autocrația lui Viktor Orban, exemplu pentru Donald Trump
Lumea

Sfaturile opoziției ungare pentru democrații americani: autocrația lui Viktor Orban, exemplu pentru Donald Trump

By Sala de Presăiulie 19, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Personalități ale opoziției din Ungaria îi îndeamnă pe democrații americani să se organizeze împotriva preluării puterii în mod autocratic de către Donald Trump. Participanții la un forum au afirmat că al doilea mandat al lui Donald Trump seamănă cu primii ani de guvernare ai lui Viktor Orbán, scrie The Guardian.

Democrații trebuie să se organizeze urgent pentru alegerile intermediare din 2026 și să evite mentalitatea „aici nu se poate întâmpla”, pentru a-l împiedica pe Donald Trump să preia puterea în mod autocratic, a afirmat un parlamentar din opoziția maghiară.

Katalin Cseh, o critică a premierului ungar Viktor Orbán, a declarat într-un forum dedicat autoritarismului că experiența țării din Europa Centrală oferă lecții vitale pentru adversarii lui Trump în încercările lor de a rezista atacurilor acestuia asupra instituțiilor americane și normelor democratice de la revenirea sa la Casa Albă.

Ungaria este importantă deoarece Trump și mișcarea sa „Make America great again” (Maga) l-au folosit pe Orbán și partidul său de guvernământ, Fidesz, ca model, a afirmat ea.

„Invit pe toată lumea să studieze procesele care au avut loc [în Ungaria] și în alte părți, pentru că învățarea autocratică este reală”, a spus Cseh, membră a mișcării de opoziție Momentum din Ungaria. „Regresul a trecut pe lângă noi ca un tren, fără ca nimeni să-și dea seama cât de departe ajunsese. Deci, este foarte important să fim atenți încă de la început … [și] să ne mobilizăm”.

Ungaria, membră a Uniunii Europene și a NATO, este adesea citată ca exemplu de democrație liberală care a degenerat într-o autocrație competitivă. Orbán – care și-a proclamat convingerea în „democrația iliberală” – și-a consolidat puterea asupra instanțelor, mass-mediei și universităților în cei 15 ani de mandat, după patru victorii electorale consecutive.

În cadrul unui webinar organizat de Center for American Progress, un think tank cu sediul la Washington, Cseh a avertizat alegătorii americani să nu creadă că țara lor este imună la astfel de evoluții.

„Cred că mulți americani consideră că acest lucru se întâmplă doar altora și cred că această mentalitate trebuie combătută”, a spus ea.

„Începeți să vă pregătiți pentru alegerile de la jumătatea mandatului încă de ieri. Mergeți la fiecare protest, mergeți la fiecare marș, stați alături de toți cei care sunt atacați, indiferent dacă aparțin unui grup din care faceți parte sau dacă nu împărtășiți personal opiniile lor. Trebuie să stați unul lângă altul și să îi ajutați și să îi sprijiniți pe cei care se simt izolați și singuri.”

Ea a îndemnat democrații și activiștii să formeze o „mișcare” larg incluzivă și să găsească „candidați pentru alegerile de la jumătatea mandatului sau pentru orice alegeri care vor urma, care pot entuziasma oamenii – nu neapărat aceleași fețe vechi pe care le-au văzut tot timpul și în care nu au prea multă încredere, ci lideri vizionari … care fac parte dintr-o comunitate, care sunt persecutați”.

Lideri precum Trump și Orbán pot fi contracarați în mod eficient, a spus ea, doar renunțând la „abordarea legalistă, tehnică, tehnocratică” în favoarea „a ceva care să entuziasmeze electoratul”.

„Autocrații nu sunt întotdeauna buni în guvernare. Așadar, costul vieții, criza sistemului de sănătate, educația – dacă accentul se mută pe aceste domenii, și nu doar pe descrieri tehnice ale ceea ce se întâmplă în instanțe, acesta este un aspect cu care oamenii se pot identifica mai ușor.”

Paralelele cu Ungaria au apărut în contextul în care sondajele de opinie arată că Orbán este pe cale să piardă alegerile generale de anul viitor în fața partidului de opoziție Tisza, condus de Péter Magyar, un fost membru al partidului prim- ministrului de la Budapesta.

Citește și:

ANALIZĂ Viktor Orban și lupta pentru sufletul Ungariei: norii negri de pe cerul premierului maghiar, prevestiți de curcubeul Budapest Pride

Un semn frapant al declinului autorității lui Orbán a fost eșecul încercării guvernului său de a interzice marșul anual Pride din Budapesta, care a avut loc luna trecută, când aproximativ 100.000 de persoane au ieșit în stradă în semn de protest. La evenimentele anterioare de acest gen au participat câteva mii de activiști LGBTQ+.

Szabolcs Panyi, jurnalist la site-ul maghiar Direkt36, a declarat că abordarea lui Trump față de mass-media se inspiră din strategia lui Orbán, care a luat o serie de măsuri pentru a limita independența jurnaliștilor.

Printre acestea se numără interzicerea accesului la briefinguri a unor instituții media consacrate, în favoarea jurnaliștilor prietenoși și a „propagandiștilor”, o abordare imitată de Casa Albă, care a exclus jurnaliștii de la Associated Press și a invitat reprezentanți ai organizațiilor de dreapta și influențatori de pe rețelele sociale.

„Ceea ce iese în evidență este modul în care anumite instituții media mari, proprietari sau conglomerate mari încearcă să-l mulțumească pe Donald Trump prin soluționarea proceselor sau concedierea jurnaliștilor [sau] editorilor”, a spus el. „Seamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în anii 2010.”

Paramount Global, proprietarii CBS, au ajuns la o înțelegere de 16 milioane de dolari cu Trump în această lună, după ce acesta a intentat un proces de 10 miliarde de dolari pentru editarea unui interviu de 60 de minute cu Kamala Harris, adversara sa democrată la alegerile prezidențiale din 2024. ABC a acceptat să-i plătească lui Trump 15 milioane de dolari în decembrie anul trecut, după ce acesta a dat în judecată postul pentru o caracterizare inexactă a condamnării sale pentru acuzații de agresiune sexuală aduse de scriitoarea E. Jean Carroll.

Panyi a spus că încercările lui Trump de a reduce finanțarea posturilor publice de radio și televiziune, precum PBS și Voice of America, au fost inspirate și de Orbán.

„[Orbán] s-a luat de radioul public, de televiziunea publică și, în câteva luni, acestea au fost transformate în instrumente de propagandă”, a spus el. „Este înfricoșător să vezi lucruri similare întâmplându-se în Statele Unite. Solidaritatea este deosebit de importantă, așa că, ori de câte ori se întâmplă lucruri similare, ar trebui să existe proteste. Jurnaliștii ar trebui să-și susțină colegii și să le spună cititorilor că, dacă se întâmplă unui canal media, se poate întâmpla și altora.”

Experiența kurdă sub regimul Erdogan și cea a sârbilor

Ceylan Akça, membru al partidului pro-kurd Egalitate și Democrație a Poporului din Turcia, a declarat că peste două decenii de guvernare autoritară a președintelui Recep Tayyip Erdoğan au demonstrat că oponenții politici nu trebuie să „aștepte să treacă furtuna”.

„Va continua să plouă”, a spus ea. „Dacă aștepți să se oprească, nu se va opri, iar cât timp te afli în ochiul furtunii, trebuie să continui să te mobilizezi și să nu te descurajezi niciodată.”

Tamara Tripic, parlamentară din opoziția din Serbia, unde președintele Aleksandar Vučić este acuzat că a instituit o autocrație care a provocat valuri de proteste ale opoziției, a avertizat că autoritarii moderni își camuflează acțiunile sub masca legalității.

„Trebuie să fim conștienți că ei folosesc [instrumente] care sunt de obicei legale, dar utilizate în mod abuziv, instituționale, dar goale de conținut, democratice în aparență, dar autoritare în esență”, a spus ea. „Nu arată ca o dictatură, dar funcționează ca una. Problema noastră, mai ales dacă ești progresist, este că… de obicei oamenii se tem de libertatea pe care le-o oferim. Sunt dispuși să renunțe la o parte din libertate în schimbul iluziei ordinii, identității și securității.”

Editor : B.E.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Preşedintele Zelenski vrea ca Ucraina să îşi producă jumătate din armament. Liderul de la Kiev a numit un nou ministru al Apărării

Video Prințul Harry, „pe urmele” mamei sale, Diana: a participat la o acțiune de dezamorsare a minelor terestre din Angola

Operațiune masivă împotriva grupului de hackeri pro-rus No Name. 4.000 de voluntari recrutați pentru a ataca infrastructura critică UE

Rusia susține că a interceptat 126 de drone deasupra teritoriului său. Un mort și 4 răniți în urma atacurilor

Peste un sfert dintre austrieci sunt de fapt imigranți sau copii de imigranți

Nou derapaj marca Medvedev: fostul președinte rus compară Ucraina cu Reich-ul din 1945

Cine sunt câștigătorii și cine sunt perdanții din noul buget al Uniunii Europene, prezentat miercuri de Ursula von der Leyen

Cum explică ministrul de Externe interdicția de intrare în România aplicată primarului Chișinăului: „Legături complicate”

Arizona devine primul stat american cu o reprezentanță economică în România. Biroul va fi deschis la București

Alegerile Editorului

Doi copii, loviţi de un ski-jet în apele Dunării, în zona plajei Gostinu din judeţul Giurgiu/ Poliţia a deschis o anchetă, primele date arătând că ski-jetul era condus de un bărbat care consumase alcool

iulie 19, 2025

Preşedintele Zelenski vrea ca Ucraina să îşi producă jumătate din armament. Liderul de la Kiev a numit un nou ministru al Apărării

iulie 19, 2025

Judecătoria din România desființată după 15 ani de încercări. Zeci de mii de lei pe an pentru un sediu care trebuia demolat din 2007

iulie 19, 2025

Mihai Fifor acuză Guvernul că blochează programul „Anghel Saligny”, „în numele eternei cruciade împotriva deficitului bugetar”

iulie 19, 2025

Atenționare MAE: Restricții rutiere în Bulgaria pentru camioanele de peste 20 de tone, în perioada 21-25 iulie

iulie 19, 2025

Cele mai recente știri

Kievul acuză Rusia că abandonează cetăţeni ucraineni la graniţa cu Georgia

iulie 19, 2025

Video Prințul Harry, „pe urmele” mamei sale, Diana: a participat la o acțiune de dezamorsare a minelor terestre din Angola

iulie 19, 2025

Trafic feroviar, reluat în condiţii normale între staţiile Răstoliţa şi Topliţa/ Circulaţia fusese oprită din cauza unei avarii produse de un copac prăbuşit

iulie 19, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.