Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și AUR au solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională „ordonanța trenuleț”, a anunțat Avocatul Poporului Renate Weber. Ea a spus că instituția pe care o conduce va analiza petițiile referitoare la acest act normativ al Guvernului.

Renate Weber a adăugat, într-o declarație pentru Agerpres, că reprezentanții Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „ordonanța trenuleț” este neconstituțională și a anunțat că instituția a înregistrat petiții privind acest act normativ de la mai multe persoane.

Potrivit lui Renate Weber, Avocatul Poporului va analiza petițiile referitoare la „ordonanța trenuleț”.

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a tras un semnal de alarmă, pe 21 decembrie 2024, asupra politicilor de austeritate și a măsurilor economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri, care reprezintă ‘soluții superficiale și dăunătoare pentru o economie deja fragilă și vulnerabilizată” de evenimentele politice din ultima perioadă.

„Cartel Alfa” a propus un plan bazat pe „soluții echilibrate’, care să sprijine economia, fără a sacrifica „nevoile reale” ale cetățenilor:

  • creșterea veniturilor bugetare, prin colectare fiscală eficientă și introducerea de taxe progresive pentru marile averi;
  • investiții în infrastructura socială, deoarece este imperativ să fie finanțată educația, sănătatea și asistența socială, pentru a reduce „decalajele sociale și regionale”;
  • consolidarea parteneriatului social, având în vedere că politicile economice trebuie să fie rezultatul unui dialog real cu toate părțile implicate – sindicate, patronate și societatea civilă.

Ce scumpiri aduce „ordonanța trenuleț”

Anul 2025 vine cu scumpiri la carburanţi, în urma creşterii accizelor, cu majorarea tarifului la călătoria cu metroul, dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în „ordonanţa trenuleţ”.

Statul va aduna mai mulți bani la buget, dar românii vor plăti și cu 10% mai mult pe mâncare. Acesta este avertismentul reprezentanților industriei alimentare și al experților din energie, care critică măsurile luate prin ordonanța-trenuleț, de la eliminarea facilităților fiscale pe care le aveau angajații din agricultură și industria alimentară și până la introducerea „taxei pe stâlp”.

Creșterile de prețuri ar putea fi chiar mai mari dacă costurile cu energia vor crește după 1 aprilie, când expiră schema de plafonare. Guvernul ia în calcul prelungirea ei cu câteva luni.

De asemenea, sute de polițiști au ieșit miercuri în stradă, revoltați de măsurile adoptate prin „ordonanța trenuleț”. La Ialomița, agenții și ofițierii au refuzat să intre în tură, în această dimineață, supărați că nu le vor mai fi plătite orele suplimentare. Sunt organizate proteste în mai multe instituții din țară.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version