Măsurile care vizează învăţământul preuniversitar vor conduce la „haos general” afirmă sindicaliştii din educaţie, aceştia susţinând că efectele acestor măsuri sunt „mai grave” decât cele luate „în perioada tandemului Băsescu-Boc”.
„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în numele salariaţilor ale căror interese le apără, îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de măsurile pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării urmează să le ia, măsuri care vor afecta nu doar angajaţii din învăţământul preuniversitar, ci şi sute de mii de copii. În goana pentru diminuarea deficitului bugetar, se iau măsuri haotice şi chiar iresponsabile. Revoltător este şi faptul că actualul Guvern, în loc să recupereze bani de unde se face risipă şi din uriaşa evaziune fiscală, loveşte în educaţie – domeniu strategic în orice ţară normală, unde ar trebui să se aloce fonduri suplimentare, nu să fie diminuate cele deja insuficiente. Efectele acestor măsuri sunt mai grave decât cele luate în perioada tandemului Băsescu-Boc”, susţin sindicaliştii într-un comunicat remis joi presei.
Sindicaliştii afirmă că este revoltător faptul că aceste măsuri au fost luate „în spatele uşilor închise”, iar atunci când au apărut anumite informaţii şi au cerut explicaţii – atât preşedintelui României, cât şi ministrului Educaţiei – li s-a spus „să nu se ia după zvonur”. De asemenea, sindicatele din Educaţie afirmă că discuţiile avute cu conducerile partidelor care susţin actualul guvern şi cu prim-ministrul Ilie Bolojan nu au avut niciun rezultat, argumentele aduse „fiind ignorate”.
„De departe, cea mai iresponsabilă măsură”
Potrivit sursei, „de departe, cea mai iresponsabilă măsură” este aceea de a mări norma didactică de predare cu două ore, iar pentru profesorii cu gradul didactic I şi o vechime de 25 de ani, cu 4 ore.
„Din păcate, ministrul Educaţiei a căzut în capcana unor funcţionari care i-au prezentat nişte calcule matematice simpliste, asigurându-l – probabil – că se poate mări norma de predare fără nicio problemă, având în vedere că sunt peste 30.000 de posturi la plata cu ora. Calculul matematic nu are nicio legătură cu realitatea. Corect era dacă înainte de a se propune această măsură cinică, se făcea un studiu pentru a vedea situaţia reală”, mai susţin cele două sindicate.
Acestea consideră că argumentul „vânturat” în spaţiul public este acela că norma de predare la gimnaziu şi liceu în România este cea mai mică din Uniunea Europeană.
„Considerăm că această afirmaţie este falsă deoarece, din datele noastre, norma de predare la gimnaziu şi liceu în România este peste media Uniunii Europene”, se arată în comunicat.
„Creşterii normei didactice va creşte numărul navetiştilor”
În opinia sindicaliştilor, în condiţiile creşterii normei didactice va creşte numărul „navetiştilor”.
„Domnul ministru trebuie să aibă în vedere că fiecare angajat calificat disponibilizat – fie el şi suplinitor – reprezintă o lovitură dată viitorului şcolii româneşti. Aceste cadre didactice sunt bine pregătite, obligate anual să dea concurs de titularizare; multe dintre acestea au luat constant note foarte mari, dar nu au găsit posturi titularizabile. Profesorii suplinitori calificaţi, ca şi cei titulari, au ales să se pregătească pentru o carieră didactică, iar acum, când se vor lua aceste măsuri şi poate unii dintre ei îşi vor pierde locul de muncă, vor migra spre alte domenii”, susţine aceeaşi sursă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” sunt de părere că Ministerul Educaţiei – şi implicit ministrul – ar fi trebuit să apere sistemul, „nu să ia decizii care vor afecta atât elevii (prin comasări de clase), cât şi angajaţii din învăţământ”.
Conform sindicaliştilor, nici elevii şi nici cadrele didactice nu sunt de vină pentru „dezmăţul bugetar”, iar ministrul Educaţiei ar fi trebuit să spună acest lucru, „nu să decidă mai multe măsuri pur contabile dintr-un birou”.
„Nemulţumirile justificate ale salariaţilor se vor transforma în scurt timp în furie şi revoltă”
De asemenea, sindicaliştii spun că o altă măsură cu „impact negativ” asupra salariaţilor şi a elevilor este cea prin care aproximativ 700 de unităţi de învăţământ vor fi comasate în perioada imediat următoare, lucru care va conduce la desfiinţarea unui număr considerabil de posturi, la disponibilizări, mutări forţate şi la instaurarea unei incertitudini profesionale deosebite pentru mii de oameni.
„Din informaţiile noastre, urmează să fie comasate şi structuri ale unor unităţi cu personalitate juridică din mediul rural. Au Ministerul Educaţiei şi Guvernul garanţia că acelor elevi, care vor merge la distanţe apreciabile, li se vor asigura mijloace de transport? Sau li se aplică principiul se descurcă fiecare cum poate? Sau nu ne va păsa că alţi copii vor abandona şcoala? De asemenea, creşterea efectivelor de elevi/preşcolari la grupe/clase va avea efecte negative evidente asupra calităţii actului educaţional”, mai afirmă reprezentanţii celor două sindicate.
Aceştia solicită ministrului Educaţiei ca, înainte de a lua orice măsuri, să realizeze un studiu de impact la nivelul fiecărui judeţ pentru a vedea impactul real al acestora şi pentru a le putea stopa.
„Facem un apel public către Ministerul Educaţiei şi Cercetării să sprijine educaţia şi să nu ia măsuri care să o afecteze iremediabil! În caz contrar, nemulţumirile justificate ale salariaţilor din învăţământ se vor transforma în scurt timp în furie şi revoltă şi nu trebuie să surprindă că i se va cere demisia domnului ministru chiar în faţa sediului MEC”, mai spun sindicaliştii.
Editor : Liviu Cojan