Administrația Națională „Apele Române” monitorizează resursele de apă și alimentarea populației. ANAR transmite că sunt rezerve suficiente în majoritatea bazinelor hidrografice, dar cu 26 de secțiuni situate sub debitul minim necesar, potrivit unui comunicat de presă.
Administrația Națională „Apele Române” transmite că monitorizează constant situația resurselor de apă de la nivel național.
„La această oră, rezervele de apă sunt suficiente pentru asigurarea necesarului de apă brută pentru populație și principalii utilizatori economici, prioritară fiind alimentarea cu apă a populației.
Coeficientul de umplere din principalele 40 de lacuri de acumulare este de de cca. 87,43% și poate asigura necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafață. Comparativ cu sfârșitul lunii martie (când se înregistra un coeficient de umplere de 56%, cel mai mic din ultimii 8 ani), coeficientul de umplere din prezent a crescut cu 31,43%.
Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a fenomenului de secetă, în 26 dintre acestea se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă. Ca și în anii trecuți, pe două secțiuni monitorizate – Poenari (pe râul Sabar – Rastoaca) și Crovu (pe râul Glavacioc) – se înregistrează fenomenul de secare temporară.
Toate secțiunile selectate în sistemul de monitorizare operat de Apele Române sunt cele relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare, prioritară fiind alimentarea cu apă a populației.
Cele 26 de secțiuni monitorizate sunt:
- Spațiul hidrografic Argeș-Vedea – 4 secțiuni (Căpățâneni – râul Argeș; Crovu – râul Glavacioc (secțiune secată); Poenari – râul Sabar (secțiune secată), Malul cu Flori – râul Dâmbovița;
- Spațiul hidrografic Banat – 1 secțiune (Sadova – râul Timiș)
- Spațiul hidrografic Buzău-Ialomița – 5 secțiuni (Cioranii de Jos – râul Cricovu Sărat; Moroeni; Siliștea Snagovului, Târgoviște– râul Ialomița; Cîmpina – râul Prahova);
- Spațiul hidrografic Crișuri – 3 secțiuni (Nusfalău; Marca – râul Barcău (Bereteu); Chiribiș – râul Bistra);
- Spațiul hidrografic Jiu – 1 secțiune (Rovinari – râul Jiu);
- Spațiul hidrografic Olt – 1 secțiune (Nistorești – râul Olteț);
- Spațiul hidrografic Prut-Bârlad – 7 secțiuni (Podu Iloaie – râul Bahlui; Tecuci; Vaslui – râul Bârlad; Ștefănești – râul Baseu; Todireni – râul Jijia; Șipote – râul Miletin; Oancea – râul Prut);
- Spațiul hidrografic Siret – 1 secțiune (Cremenea – râul Uz);
- Spațiul hidrografic Someș-Tisa – 2 secțiuni (Șimleu Silvaniei – râul Crasna; Baia Sprie – râul Săsar);
- Spațiul hidrografic Mureș- 1 secțiune (Petreștii de Jos- râul Hășdate).
Situația aplicării prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare, actualizată săptămânal:
- 22 sectoare pe râurile interioare, inclusiv pe râul Buzău (județul Buzău), sunt în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele industrie, irigații și piscicultură;
- 5 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Barcău (județele Bihor și Sălaj), sunt în Treapta I de restricții pentru folosința populație, piscicultură și legumicultură;
- Acumularea Mânjești (județul Vaslui) este în Treapta I de restricții pentru folosința irigații;
- Sectoare pe fluviul Dunărea și brațele acestuia – Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina – aferente a 29 localități, se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele populație, industrie, irigații, piscicultură, zootehnie și transport, cu detalii specifice pe sectoare și județe (Brăila, Ialomița, Tulcea, Călărași, Constanța);
- Mai multe sectoare din fluviul Dunărea sunt în treapta III de restricții pentru folosințele irigații, industrie, piscicultură, populație și transport.
În ceea ce privește asigurarea necesarului de apă în localități:
- 23 localități cu sisteme centralizate de alimentare cu apă (din județele Vaslui, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Argeș) sunt afectate de deficitul de apă, iar alimentarea cu apă este asigurată cu restricții;
- 106 localități fără sisteme centralizate sau cu alimentare parțială sunt afectate de secetă prelungită, în special în județele Vaslui (104 localități) și Gorj (2 localități), cu fântâni secate în domeniul public sau privat”, conform sursei citate.
În ceea ce privește fluviul Dunărea, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), debitul era de 2500 m³/s, fiind la jumătate față de media multianuală a lunii iulie (5350 m³/s).
Debit minim istoric pe Dunăre la intrarea în țară:
- 1500 m³/s în perioada 03 – 05 septembrie 2003;
- 1750 m³/s în perioada 17 – 21 august 2022.
Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, reactualizate zilnic aici, debitul va rămâne relativ constant în următoarele zile, situându-se în continuare sub medie, fără a afecta însă alimentările cu apă pentru utilizatorii riverani. Pentru centrala nucleară Cernavodă nu se aplică în prezent nici o treaptă de restricții.
„În contextul schimbărilor climatice și al manifestării frecvente a fenomenului de secetă, gestionarea durabilă a resurselor de apă rămâne o prioritate, iar echipele Administrației Naționale «Apele Române» continuă să monitorizeze permanent evoluția situației și să colaboreze cu toți factorii implicați pentru asigurarea necesarului de apă la nivel național.
Recomandări importante pentru populație:
- Prioritizați consumul de apă pentru nevoile casnice esențiale;
- Evitați risipa de apă și folosiți-o rational;
- Respectați restricțiile impuse pentru irigații, industrie și alte activități, acolo unde acestea au fost impuse;
- Semnalați autorităților locale orice probleme legate de alimentarea cu apă;
- Asigurați-vă că instalațiile sanitare din locuințe nu au pierderi de apă;
- Semnalizați celei mai apropiate unități de gospodărire a apelor situații deosebite în care considerați că rezerva de apă este afectată (calitativ) sau cantitativ prin instalații necorespunzătoare/comportament care contravine mediului/apelor;
- Promovați în comunitate conștientizarea necesității economisirii apei”, conchide comunicatul.
Editor : Alexandru Costea