Sfântul Arhanghel Gavriil este prăznuit pe 26 martie, după ziua de Buna Vestire. Este unul dintre cei șapte îngeri de mare sfat, care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu și cel care a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria din Nazaret, pentru a-i da vestea întrupării Domnului. Sfântul Arhanghel este amintit de patru ori în calendarul ortodox.

Considerat Arhanghelul bunelor vestiri, Gavriil apare în icoane în veșminte sacerdotale (preoțești), purtând în mâini un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Iisus, arătând că El este mesagerul mântuirii umanității.

Cine a fost Arhanghelul Gavriil

Arhanghelul Gavriil este cel mai de seamă dintre toate cetele îngerești, el stand lângă tronul Domnului, și arătând omului cele mai mari și sfinte vești. A fost cel care s-a înfățișat lui Zaharia spunându-i că va avea un fiu cu Elisabeta (soția), pe Ioan Botezătorul, cel care, potrivit unor Sfinți Părinți, a adus vestea cea bună Sfinților Ioachim și Ana că o vor naște pe Maica Domnului, dar și cel care l-a însoțit pe Moise, în pustiu, atunci când Dreptul a scris Cartea Facerii.

Potrivit scrierilor vechi, îngerul Gavriil a fost primul care a rostit numele lui Iisus, cel care a vestit păstorilor nașterea Mântuitorului și care a cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14)

Arhanghelul Gavriil s-a aratat și Sfintei Fecioare Maria, pe când se ruga în Muntele Eleonului, vestindu-i mutarea la cele vețnice.

Ce semnificație are Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

Potrivit tradiției creștine, a doua zi după Buna Vestire este pomenit îngerul care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria, în semn de mulțumire și onoare. Pe 13 iulie se face pomenirea tuturor minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel, sărbătoare care datează încă din secolul al IX-lea. Sfinții îngeri sunt pomeniți săptămânal în biserică, în fiecare zi de luni, dar și la slujba Sfânta Liturghie.

Alte sărbători închinate Arhanghelului Gavriil

Sfântul Arhanghel Gavriil este serbat în calendarul ortodox de patru ori:

  • pe 26 martie, după sărbătoarea Bunei Vestiri;
  • pe 8 noiembrie, când este prăznuit Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil;
  • pe 13 iulie, când se face pomenirea minunilor săvârșite de Sfântul Arhanghel;
  • și cu ocazia pomenirii icoanei athonite „Axion estin”, la data de 11 iunie.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version