Soldații ruși ar dezgropa cadavrele celor pe care i-au ucis în Mariupol – administrația locală

Soldații ruși ar fi început să dezgroape cadavrelor civililor uciși în Mariupol și înhumați de către familii sau cunoscuți în curțile blocurilor, afirmă administrația locală a orașului port devastat de bombardamentele constante ale forțelor ruse, scrie BBC.

cladiri distruse in Mariupol Foto: Maxar

Informația a fost transmisă, pe Telegram, de către Consiliul Local Mariupol.

Administrația orașului mai spune că, totodată, soldații ruși nu le permit locuitorilor să îi îngroape pe cei uciși în lupte. Astfel, în fiecare curte ar exista acum un supraveghetor care să se asigure că va fi respectată acestă regulă impusă de ruși.

În Mariupol există 13 crematorii mobile, potrivit Ucrainei, iar autoritățile orașului afirmă că rușii le-ar folosi pentru a șterge urmele crimelor de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mai multe rânduri că zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în atacurile lansate de trupele rusești în portul strategic Mariupol.

De asemenea, primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a acuzat că soldații ruși ar fi adus crematorii mobile pentru a șterge urmele crimelor de război. Potrivit acestuia, este posibil ca zeci de mii de oameni să fi murit în Mariupol și să fie incinerați pentru a șterge urmele crimelor comise de soldații ruși.

Numărul mare de victime ar fi motivul pentru care Rusia nu ar fi fost de acord cu un plan umanitar de evacuare, în condițiile în care Turcia s-a oferit să recupereze oamenii captivi pe cale maritimă.

Distrugerile din Mariupol ating noi culmi cu fiecare zi în care se duc luptele de gherilă între ultimii apărători ucraineni și trupele de invazie ale Rusiei. Noi imagini din dronă publicate miercuri de Russia Today arată cum se duce în aceste zile războiul urban, între clădiri bombardate și dărâmate, într-un scenariu apocaliptic.

În imagini se văd tancuri rusești care circula printre clădiri, prin ceea ce au fost odată spații verzi dintre imobile, și trag cu tunul direct în blocuri acolo unde se presupune că ar fi trebuit să fie soldați ucraineni care au fost angajați în luptă.

Ajunși în această fază de luptă de gherilă urbană, soldații ucraineni au fost filmați cum atacă trupele rusești de pe acoperișul caselor, din blocuri, de la ferestre și de la etajele de sus cu orice pot, inclusiv cu lansatoare de rachete antitanc NLAW.

Cele mai recente știri
Știri similare