Spania a anunțat un plan de investiții de 10,5 miliarde de euro pentru a se asigura că își va îndeplini angajamentul mult întârziat în NATO, de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în acest an, premierul Pedro Sanchez afirmând că a devenit evident că „doar Europa va ști cum să protejeze Europa” de acum înainte. transmite The Guardian.
Țara iberică – care rămâne mult în urma altor națiuni occidentale, dedicând aproximativ 1,3% din PIB-ul său cheltuielilor de apărare – este unul dintre membrii NATO care a fost presat de administrația Trump să își crească cheltuielile și care s-a angajat anterior să atingă pragul de 2% până în 2029.
Dar, vorbind marți dimineață, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a prezentat un „plan industrial și tehnologic pentru securitate și apărare” în valoare de 10,5 miliarde de euro care va permite Spaniei să îndeplinească angajamentul de 2% în 2025.
Sánchez a declarat că planul, care a fost aprobat de cabinetul său și va fi înaintat către UE și NATO, este necesar pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare în materie de apărare. Principalul său obiectiv va fi reprezentat de telecomunicații, securitate cibernetică și achiziționarea de echipamente militare.
„Inamicii Europei nu folosesc doar rachete – așa cum am văzut în Ucraina în ultimii trei ani”, a spus el. „Ei folosesc, de asemenea, drone fără pilot și forțe paramilitare pentru a sabota lanțurile de aprovizionare și pentru a tăia conductele de gaz și cablurile subacvatice. Folosesc rețelele sociale pentru a emite dezinformări, pentru a polariza oamenii și pentru a răspândi dezinteresul față de instituțiile democratice. Folosesc atacuri cibernetice cu inteligență artificială și computere cuantice pentru a compromite telecomunicațiile, rețelele noastre de aprovizionare și serviciile noastre publice, pentru a viza modul nostru de viață”, a spus acesta.
Prim-ministrul – care a subliniat că administrația sa își îndeplinește în sfârșit angajamentul de 2% promis de predecesorul său conservator în 2014 – a declarat că noul plan va contribui la consolidarea securității europene într-un timp record.
„Într-o lume dominată de incertitudine, Europa este speranță și certitudine – și această certitudine trebuie protejată prin consolidarea sistemelor noastre de securitate și apărare, deoarece, având în vedere ceea ce se întâmplă, este evident că numai Europa va ști cum să protejeze Europa”, a adăugat el. „Iar Spania va contribui la protejarea Europei”.
Sánchez a declarat că „neoimperialismul” lui Vladimir Putin reprezintă o amenințare la adresa securității europene, indiferent cât de departe se află orice stat membru al UE de linia frontului conflictului din Ucraina.
„Securitatea și stabilitatea Ucrainei, a Europei de Est și a țărilor baltice și nordice reprezintă, de asemenea, securitatea și siguranța Spaniei”, a spus el. „Oamenii care trăiesc în aceste țări știu că Putin vorbește serios – și că vorbele sale sunt susținute de fapte – și de aceea se uită la Europa pentru protecție. Ei caută ceva important, și anume unitate. Spania nu va fi indiferentă la această cerere. Ucraina rezistă, Europa răspunde și Spania își îndeplinește obligațiile”.
Sánchez și-a repetat, de asemenea, asigurările că cheltuielile suplimentare nu vor duce la creșterea impozitelor, la reduceri ale bugetului social sau la creșterea deficitului. Planul a fost criticat de partenerii de coaliție din platforma de stânga Sumar, care au spus că este „incoerent” și „absolut exorbitant”.
În ianuarie, Donald Trump a sporit presiunea asupra NATO, afirmând că SUA au suportat prea mult timp povara apărării globale și afirmând că va cere tuturor membrilor NATO să crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat statele membre să folosească amenințările Washingtonului ca un stimulent pentru a lua măsuri unilaterale de creștere a contribuțiilor la apărare. Luna trecută, Rutte a declarat că presiunea a dat deja roade în țări precum Spania, Portugalia, Belgia și Italia.
„Le spun că, ei bine, acum vă sun pentru a vă cere să livrați 2% până la vară, astfel încât, în mod colectiv, să ne putem deplasa considerabil la nord de 2%, deoarece trebuie să cheltuim mult, mult mai mult decât 2%, dar acum vă sun, dar s-ar putea pe linie să fie un om foarte, mmm, răbdător de la Washington dacă nu mă ascultați”, a spus el.
Editor : A.C.