Cercetători australieni au identificat o moleculă care blochează moartea celulară, un pas major în dezvoltarea unor posibile tratamente pentru bolile neurodegenerative. Descoperirea oferă noi speranțe pentru pacienții cu Parkinson și Alzheimer, transmite agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de oameni de știință de la Institutul de cercetare medicală Walter & Eliza Hall (WEHI) din Australia.

„În prezent, nu există tratamente care să împiedice moartea neuronilor pentru a încetini progresia bolii Parkinson. Orice medicament care ar putea face acest lucru ar fi revoluţionar”, a declarat Grant Dewson, directorul Centrului de cercetare a bolii Parkinson din cadrul WEHI.

Descoperirea se bazează pe un compus care inhibă activitatea proteinei BAX, cunoscută drept „proteina ucigaşă de celule”, se arată într-un comunicat emis luni de institutul din Melbourne.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat peste 100.000 de compuși în cadrul unui screening realizat la National Drug Discovery Center (NDDC), parte a WEHI. Astfel, au identificat o substanță capabilă să prevină acțiunea distructivă a proteinei BAX asupra mitocondriilor – componentele celulare responsabile cu producerea de energie – ceea ce permite celulelor să supraviețuiască.

„Ar putea deschide calea către următoarea generaţie de inhibitori ai morţii celulare în vederea combaterii afecţiunilor degenerative”, a declarat autorul principal al studiului, Li Kaiming, cercetător în cadrul WEHI.

Cercetătorii australieni își propun ca pe baza acestei molecule să dezvolte, în viitor, tratamente pentru afecțiuni neurodegenerative, precum Parkinson şi Alzheimer, pentru care în prezent nu există leac.

Institutul WEHI este cel mai vechi centru de cercetare medicală din Australia și are o istorie îndelungată în studiul morții celulare, inclusiv contribuții majore în domeniul tratamentelor împotriva cancerului.

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version