Printre rușii eliberați în cadrul schimbului istoric de deținuți din această săptămână între Rusia și Occident s-a numărat și un jurnalist independent de origine rusă din Spania, care locuia în Polonia din 2019, relatează The Independent.
Când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, reporterii din întreaga lume s-au grăbit să meargă la granița polono-ucraineană pentru a relata despre exodul de refugiați care fugeau de bombele rusești.
Printre aceștia s-a numărat și Pablo González, un jurnalist independent din Spania, care se afla în Polonia din 2019. Colabora cu agenția spaniolă de presă EFE, Voice of America și alte publicații. Reporterii din Varșovia spun că era un coleg căruia îi plăcea să bea bere și să cânte la karaoke până în zori.
Doi ani și jumătate mai târziu, a fost trimis la Moscova, în cadrul unui schimb de deținuți, lăsând două întrebări fără răspuns: cine era cu adevărat González și cum a gestionat Polonia dosarul în care a fost acuzat că este agent rus.
În primele zile ale războiului, González a prezentat telespectatorilor din Spania exodul refugiaților ucraineni, care soseau în gara din orașul de graniță polonez Przemysl.
Dar la mai puțin de o săptămână de la începutul războiului, agenții de securitate polonezi au intrat în camera în care stătea și l-au arestat. Ei l-au acuzat că „participă la activități de informații străine împotriva Poloniei” și au spus că este un agent al GRU (serviciul de informații al armatei ruse).
Prietenii lui au fost uimiți – și, doarece ce Polonia l-a ținut pe González în arest fără proces timp de doi ani, unii au devenit sceptici și au organizat proteste în Spania, cerând eliberarea lui. Autoritățile nu au detaliat niciodată acuzațiile împotriva lui González.
Însă, joi seară, bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost primit pe aeroportul din Moscova de președintele rus Vladimir Putin, după ce a fost eliberat în cel mai mare schimb de deținuți de după epoca sovietică.
Includerea sa în acord pare să confirme suspiciunile că González a fost un agent rus și s-a folosit de acoperirea de jurnalist.
Născut sub numele de Pavel Rubțov în 1982, în Moscova sovietică de atunci, González a plecat în Spania împreună cu mama sa de origine spaniolă la vârsta de 9 ani, unde a devenit cetățean și a primit numele spaniol de Pablo González Yagüe. A devenit jurnalist, lucrând pentru revistele Público, La Sexta și Gara, un ziar naționalist basc.
Nu este clar de a fost arestat în Polonia. Ancheta rămâne secretă, iar purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete a declarat pentru Associated Press că nu poate spune nimic. Polonia este în alertă maximă după o serie de arestări a unor suspecți de spionaj și sabotaj, parte a ceea ce autoritățile consideră drept un război hibrid al Rusiei și Belarusului împotriva Occidentului.
Serviciile de securitate poloneze au declarat că Polonia l-a inclus în acord datorită alianței strânse polono-americane și „intereselor comune de securitate” și că „Pavel Rubțov, ofițer GRU arestat în Polonia în 2022, (îndeplinea) sarcini de informații în Europa”.
Șeful agenției de informații externe a Marii Britanii MI6, Sir Richard Moore, a declarat la Forumul de Securitate din Aspen din 2022 că González este un „ilegal” care a fost arestat în Polonia după ce „s-a prefăcut a fi jurnalist spaniol”.
„Încerca să meargă în Ucraina pentru a lua parte la eforturile rușilor de destabilizare de acolo”, a spus Moore.
Un alt indiciu asupra activităților sale a venit de la publicația independentă rusă Agentstvo, care a raportat că în 2016 Rubțov s-a împrietenit și a spionat-o pe Janna Nemțova, fiica liderului opoziției ruse Boris Nemțov, care a fost ucis la Moscova în 2015.
Jurnaliștii din Polonia care îl cunoșteau pe González au spus că acesta și-a folosit sediul din Polonia pentru a călători în fostele țări sovietice, inclusiv Ucraina și Georgia. Avea licență pentru a opera o dronă și a folosit-o pentru a filma lagărul Auschwitz-Birkenau, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări de la eliberarea lagărului morții, în 2020.
Voice of America, o organizație finanțată de guvernul SUA, a confirmat că González a lucrat pentru o scurtă perioadă de timp pentru ei, dar între timp au eliminat orice lucrare de-a lui de pe site-ul lor.
„Pablo González a contribuit la câteva articole la VOA în calitate de colaborator într-o perioadă relativ scurtă de timp, începând cu sfârșitul anului 2020”, a spus purtătorul de cuvânt Emily Webb.
Deoarece sistemul de justiție din Polonia a fost politizat sub guvernul populist care a condus țara în 2015-2023, unii activiști s-au întrebat dacă drepturile sale au fost respectate. Reporteri fără frontiere s-a numărat printre grupurile care au cerut ca el să fie judecat sau eliberat.
Grupul își menține poziția conform căreia el nu ar fi trebuit să fie deținut atât de mult fără proces. „Ești nevinovat până când un proces dovedește că ești vinovat”, a declarat, vineri, pentru AP Alfonso Bauluz, șeful biroului grupului din Spania. El și-a exprimat frustrarea față de tăcerea din jurul cazului și de faptul că se pare că nu va exista deloc un proces, în condițiile în care Polonia nu a prezentat dovezile pe care le are împotriva lui.
Dar grupul mai spune că se așteaptă ca González să ofere o explicație, acum că este liber.
Jaap Arriens, un jurnalist olandez cu sediul în Varșovia, spune că bărbatul era prietenos, amuzant, cu un comportament macho și cu pieptul acoperit cu tatuaje.
González părea mai înstărit decât un jurnalist independent obișnuit. Părea să aibă întotdeauna cele mai noi și mai scumpe telefoane și computere. Avea destui bani de cheltuit în baruri.
El și-a amintit că González a spus odată: „Viața este bună, viața este aproape prea bună”.
„Și m-am gândit că viața de freelancer nu este niciodată prea bună. Despre ce vorbește? Nu cunosc niciun freelancer care să vorbească așa”, spune Arriens.
Cei care au urmărit cazul așteaptă acum următoarele mișcări ale lui González.
Are cetățenie spaniolă și are dreptul de a se întoarce în Uniunea Europeană. Soția lui a fost citată de presa spaniolă spunând că speră că González se va putea întoarce în Spania.
Editor : M.B.