Într-o conferință de presă susținută luni seară, Ilie Bolojan a vorbit despre conducerile ineficiente ale spitalelor din țară. Premierul a spus că atât timp cât banii de la Casa de Asigurări de Sănătate se duc în salarii, nu va exista nicio presiune pe manageri „să îmbunătățească serviciile și să fie mai eficienți”. Un exemplu concret găsit de Digi24.ro este Spitalul „Constantin Anastasatu” din județul Vâlcea, unde aproape tot bugetul se duce pe plata salariilor celor 120 de angajați. Managerul și șefii de secție ai spitalului încasează 5.000 de euro lunar. 

„Avem conduceri de spitale care nu performează și, în multe locuri, avem ineficiență managerială și administrativă (…) Mai mult de jumătate din banii pentru salarii vin direct de la Casă (n.r.. Casa de Asigurări de Sănătate), deci nu va fi niciodată o presiune ca managerii să îmbunătățească serviciile și să fie mai eficienți”, a spus prim-ministrul Ilie Bolojan în conferința susținută luni seară, 21 iulie, pentru a anunța măsurile adoptate în contextul reformei bugetare. Detalii, aici. 

Un exemplu de spital în care aproape tot bugetul anual se duce pe salarii este Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” din județul Vâlcea, cunoscut și ca Spitalul TBC Mihăești.

Managerul încasează 5.000 de euro pe lună

Managerul spitalului „Constantin Anastasatu”, Marius Constantin Lumineanu, încasează 25.544 de lei lunar, adică aproximativ 5.000 de euro, potrivit ultimei declarații de avere depuse în anul 2025 (care conține veniturile din 2024).

Drept comparație, managerul spitalului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală are un salariu lunar de aproximativ 16.000 de lei (raportat la aceeași perioadă), iar managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu a încasat la rândul lui aproximativ 16.000 de lei pe lună. 

Diferențe există și în cazul medicilor șefi de secție. Cei doi șefi de secție de la „Constantin Anastasatu” au încasat, potrivit declarațiilor de avere depuse în anul 2024, salarii de 24.000, respectiv 23.000 de lei pe lună, în timp ce un șef de secție de la „Marius Nasta” are un salariu de aproximativ 17.000 de lei pe lună.

Spitalul în care 81% din venituri se duc pe salarii

Spitalul „Constantin Anastasatu” din Vâlcea a încercat să obțină acreditare din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) în anul 2024, însă nu a reușit, iar procesul de acreditare a fost extins cu încă 12 luni.

  • „Acreditarea este modalitatea prin care se demonstrează că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale care să satisfacă așteptările pacienților, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al condițiilor în care se acordă. ANMCS verifică modul în care se acordă serviciile medicale și evaluează în ce măsură acesta corespunde standardelor de acreditare”, potrivit ANMCS.  

Spitalul este specializat pe Pneumologie, are 148 de paturi și, potrivit descrierii proprii, este singurul spital de acest profil din județ, astfel că deservește o populație de 371.000 de locuitori. 

  • Din ultimele date oficiale disponibile reiese, însă, că în acest spital au fost aproximativ 2.000 de internări într-un an (în anul 2022). Drept comparație, spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a avut în același an peste 7.500 de internări. 

În cazul spitalului de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu”, din bugetul aprobat de Consiliul Județean Vâlcea pentru anul 2025, 81% dintre aceste fonduri se duc către cheltuieli de personal.

Adică dintr-un buget de 32 de milioane de lei prevăzut pentru anul 2025, peste 26 de milioane de lei sunt alocate salariilor. În total, spitalul are în jur de 120 de angajați. 

Din documentele consultate de Digi24.ro reiese că fondul salariilor de bază (la care se adaugă sporuri, plata cu ora, indemnizații și alte drepturi salariale) este de 15 milioane de lei. Acest fond a crescut, între 2023 și 2025, cu 6 milioane de lei.

Spitalul încasează 15 milioane de lei anual de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru furnizarea serviciilor medicale.

Digi24.ro a cerut reacții Spitalului „Constantin Anastasatu”, Consiliului Județean Vâlcea, dar și ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, pe care le vom publica în măsura în care le vom primi.

Share.
Exit mobile version