Carlos Alcaraz, fair play după US Open! Novak Djokovic și Coco Gauff, felicitați de fostul lider ATP

0
38
Novak Djokovic și Coco Gauff s-au încoronat campioni la US Open 2023. Sârbul l-a învins în 3 seturi pe Daniil Medvedev (6-3, 7-6, 6-3), pentru al 24-lea Grand Slam din carieră, în timp ce americanca e la prima ispravă de acest gen, după victoria cu Sabalenka.
Novak Djokovic a fost cap de serie numărul 2 la Flushing Meadows, Carlos Alcaraz fiind lider ATP în momentul începerii turneului. Ibericul a fost eliminat în semifinale de Medvedev, iar Nole a revenit pe fotoliul de lider mondial, începând de luni.

Ibericul a fost plin de fair play la o zi după încheierea US Open și a ținut să îi felicite pe ambii campioni, având și un scurt mesaj pentru Nole. Alcaraz a postat câte o poză cu Gauff și Djokovic, iar fotografia sârbului a fost însoțită de cuvintele: “Multe felicitări, Nole”.

Novak Djokovic a câștigat, după triumful de la US Open, 2000 de puncte, în timp ce Carlos a pierdut 1280 de puncte, diferența dintre cei doi în clasament fiind acum de 3260 de puncte.

Medvedev rămâne pe locul 3, adaugă și el 1020 de puncte în clasament, după ce anul trecut pierdea în turul 4.

Cea mai mare coborâre în clasamentul primilor zece este cea a finalistului de anul trecut de la US Open, norvegianul Casper Ruud, care coboară 4 locuri, de pe 5 pe 9. El a pierdut în turul doi la chinezul Zhang.

După semifinala pierdută în fața lui Nole, americanul de 20 de ani, Ben Shelton, înregistrează cel mai mare salt în clasament. Este acum pe locul 19, urcând 28 de poziții după rezultatul suprinzător obținut pe teren propriu. Acum fix un an era locul 173 ATP și juca pentru prima dată la un Grand Slam.

Alcaraz poate redeveni lider în clasamentul ATP în anumite condiții

Novak Djokovic are de apărat în acest final de sezon 2850 de puncte, după titlurile cucerite anul trecut la Tel Aviv, Astana și Torino (Turneul Campionilor) și finala jucată la Mastersul de la Paris, pierdută la Holger Rune.

De cealaltă parte, Alcaraz are de apărat doar 360 de puncte. El a pierdut în primul tur la Astana în fața lui Goffin și a mai jucat semifinale la Basel, unde a fost învins de Felix Auger-Aliassime; după care s-a retras în sferturi la Paris, cu Rune, acuzând dureri la mușchii abdominali. Spaniolul, aflat atunci în fruntea clasamentului, s-a retras și de la Turneul Campionilor.

Discuția cu privire la cine va încheia anul pe locul 1 în clasamentul ATP ține în primul rând de Nole și de cât de mult va decide să joace pe acest final de sezon. Anul trecut a jucat mult pentru că a ratat întreg sezonul pe hard-ul american.

Deocamdată, sârbul apare pe listă la turneul de 250 de puncte de săptămâna viitoare de la Zhuhai, iar Alcaraz este înscris la Beijing (ATP 500), turneu care va debuta peste două săptămâni. Nole nu apare înscris la Astana, turneul câștigat anul trecut. Rămâne de văzut dacă sârbul va face trecerea atât de repede în Asia. Nole va juca probabil la Mastersul de la Shanghai care revine în calendarul ATP după patru ani, după care va reveni în Europa pentru turneele indoor. În funcție de starea fizică și mentală, Djokovic va decide dacă va mai juca un turneu în Asia, înainte de Shanghai care va începe la începutul lunii octombrie. La sfârșit de sezon va juca cu siguranță Mastersul de la Paris și Turneul Campionilor. Este suficient pentru sârb să joace doar turneele Masters de la Shanghai și Paris și Turneul Campionilor (Torino).

Pare greu de crezut scenariul în care Alcaraz să redevină numărul 1 mondial având în vedere diferența mare de puncte, peste 3000. E nevoie ca Djokovic să piardă rapid la turneele pe care le joacă și Alcaraz să obțină rezultate excelente. Numai la Turneul Campionilor pentru o victorie în grupe se dau 200 de puncte, astfel că e greu de crezut că Nole va ceda locul 1 ATP până la finalul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.