Un cunoscut medic din România o acuză pe Simona Halep că s-a dopat intenționat: ”Discuții fără rost”

0
38


articol scris de Digi Sport
16.09.2023, 00:33

Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată 4 ani de Agenția Internațională pentru Integritatea în Tenis (ITIA),  după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la un test antidoping la US Open 2022 și nereguli în privința pașaportului biologic.


Medicul Pompiliu Popescu, după ce Simona Halep a fost suspendată 4 ani din tenis: ”Ea era dopată”

Galerie Foto

Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale de fotbal a României, este convins în privința cazului Simonei Halep și a modului cum a ajuns substanța Roxadustat în corpul său.

Urmăresc și eu toată mascarada asta. Pentru voi e un subiect foarte interesant, sunt conștient de asta, însă pentru un medic acestea sunt discuții fără rost.

Simona Halep a fost testată, depistată pozitiv și suspendată. Punct. Nu contează ce a vrut, ce n-a vrut să facă, de unde a luat substanța. Din moment ce substanța era în corpul ei, ea era dopată. Toți sportivii răspund pentru ceea ce folosesc.

Aceste suplimente alimentare nu au regimul pe care îl au medicamentele. Într-un medicament, rețeta e calculată la nivelul nano. În suplimente, rețeta e respectată cu aproximație. Există suplimente pe care producătorii le contaminează în mod intenționat ca să aibă un efect.

Probabil că da. Există și sportivi care folosesc substanțe interzise cu metoda calendarului, așa cum socoteau femeile contracepția în perioada comunistă.

Un sportiv poate să folosească ceva în perioadele din afara competițiilor și să calculeze astfel încât substanța aceea să-i iasă din organism până la data la care va fi testat. Metoda calendarului funcționează, dar nu mereu, uneori mai dă greș.

În niciun caz un medic nu ar prescrie așa ceva! Niciun doctor nu-și asumă riscul imens ca acel sportiv să fie prins și să plătească și el. De ce să câștige el sau ea milioane de euro, iar eu să-mi distrug reputația, cariera?

Am spus că roxadustatul nu este nici eficient, efectul pe care-l poate avea asupra organismului nu e unul atât de mare încât să conteze.

Medicii nu apelează la așa ceva, dar sunt tentați de astfel de practici preparatorii fizici, antrenorii. Ei sunt interesați să arate că vin cu ceva în plus, că sunt mai buni decât erau aceia pe care i-au înlocuit”, a spus Pompiliu Popescu, potrivit GSP.ro.

Simona Halep, condamnată 4 ani pentru dopaj

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de 4 ani pentru dopaj, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA).

ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (31 ani), dublă campioană de Grand Slam (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei, iar a doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).

Tribunalul independent stabilit de Sport Resolutions s-a reunit pe 28 şi 29 iunie, la Londra, şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa judecătorilor, se arată în comunicatul ITIA.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ”violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială ”puternica opinie” unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că “probabil dopajul” este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Simona Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Sportiva a confirmat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.


Etichete:
simona halep
,
pompiliu popescu
,
suspendare simona halep
,
simona halep dopaj


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.