Oficialii americani discută un plan prin care Groenlanda ar putea fi adusă în sfera de influenţă a Americii, utilizând un tip de acord folosit de Statele Unite pentru a menţine relaţii strânse cu mai multe naţiuni din Insulele Pacificului, potrivit a doi oficiali americani şi altor surse familiarizate cu discuţiile, informează The Guardian.

 

Potrivit planului aflat în discuţie, administraţia Trump ar propune liderilor Groenlandei ca insula să încheie un aşa-numit acord de asociere liberă (Cofa) cu Statele Unite.

Deşi detaliile precise ale acordurilor Cofa – care au fost oferite doar ţărilor insulare mici precum Micronezia, Insulele Marshall şi Palau – variază în funcţie de semnatar, guvernul SUA furnizează de obicei multe servicii esenţiale, de la livrarea corespondenţei la managementul de urgenţă şi protecţia militară. În schimb, armata SUA operează liber în ţările Cofa, iar comerţul cu SUA este, în mare parte, fără taxe vamale.

Donald Trump, care în timpul primei sale administraţii a avansat ideea de a achiziţiona Groenlanda, a insistat mult mai mult asupra acestei idei după ce a preluat mandatul în ianuarie, refuzând să excludă posibilitatea de a prelua insula prin forţă. Danemarca, care guvernează insula, a respins ferm această idee.

Un acord Cofa ar fi o opţiune mai simplă decât ambiţia lui Trump de a face din Groenlanda o parte a SUA. Totuşi, nu este singurul plan pentru Groenlanda aflat în discuţie şi ar întâmpina multe obstacole practice.

Unii oficiali de la Consiliul Naţional de Securitate şi Consiliul pentru Dominanţa Energetică Naţională, pe care Trump l-a înfiinţat, sunt implicaţi în discuţii, au spus două dintre surse. Consiliul Economic Naţional este, de asemenea, implicat, a adăugat una dintre aceste surse.

Acordurile Cofa au fost semnate anterior cu ţări independente, iar Groenlanda ar trebui probabil să se separe de Danemarca pentru ca un astfel de plan să avanseze. Deşi sondajele arată că groenlandezilor le pasă de independenţă, majoritatea nu doresc să fie parte din SUA. Un Cofa – care cedează o autonomie semnificativă către Washington – ar putea fi privit cu aceeaşi scepticism.

Unul dintre cei implicaţi în discuţii este Markus Thomi, directorul senior interimar în Consiliul Naţional de Securitate, potrivit a două surse. David Copley, oficialul al NEDC, este, de asemenea, implicat în discuţii, a spus una dintre surse.

Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii, la fel şi ambasada Danemarcei sau biroul de reprezentare al Groenlandei de la Washington. Departamentul de Interne, care joacă un rol important în administrarea acordurilor Cofa prin biroul său de afaceri insulare, nu a răspuns nici el.

Acordurile existente Cofa ale Washingtonului cu Palau, Insulele Marshall şi Micronezia sunt considerate, la nivelul întregului spectru politic american, ca fiind importante pentru contracararea influenţei în creştere a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version