Principalii candidați de la alegerile prezidențiale din anul 2025 – Nicușor Dan, George Simion, Crin Antonescu și Victor Ponta – au cerut statului să deconteze 228 de milioane de lei din banii cheltuiți în timpul campaniei electorale, potrivit unui răspuns transmis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la solicitarea Digi24.ro.
AEP a mai precizat pentru Digi24.ro că „misiunile de control privind legalitatea veniturilor și cheltuielilor electorale sunt în desfășurare” și că nu a decontat, până în prezent, sumele cerute de către candidați.
Legea electorală le permite candidaților care obțin peste 3% la alegerile prezidențiale să ceară rambursarea cheltuielilor electorale.
Simion, Antonescu și Dan au cerut rambursarea a peste 60 de milioane de lei fiecare
George Simion, liderul AUR, a cerut să îi fie rambursați 69 de milioane de lei din bugetul statului.
Pe al doilea loc din acest punct de vedere se află Crin Antonescu, candidatul Alianței PSD-PNL-UDMR, care a cerut rambursarea a 64.5 milioane de lei.
Cea mai mare sumă, adică 62 de milioane de lei, se va întoarce la PSD.
Președintele Nicușor Dan a cerut decontarea a 60.8 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Pe ultimul loc dintre candidații analizați de Digi24.ro se regăsește Victor Ponta, care a cerut rambursarea a 34.5 milioane de lei.
Cei mai mulți bani primiți din rambursare trebuie returnați
Cei patru foști candidați la prezidențiale au obținut cea mai mare parte din fondurile pentru campanie din împrumuturi, în principal de la persoane fizice, astfel că, odată rambursați, banii vor fi returnați.
În cazul lui George Simion, la fel ca în cazurile celorlalți contracandidați, veniturile de campanie au provenit în principal din împrumuturi.
De exemplu, din datele raportate de Simion la AEP pe 21 mai, pentru turul al doilea, reieșea că din 27 de milioane de lei, 35.000 de lei au fost obținuți din donații, restul din împrumuturi.
Pentru primul tur, George Simion a avut venituri de 40 de milioane de lei, dintre care 3 milioane de lei din cotizații, 70.000 de lei din venituri proprii și restul din împrumuturi.
În cazul președintelui Nicușor Dan, cei mai mulți bani au provenit din împrumuturi – 57 de milioane de lei -, astfel că, odată rambursați, aceștia vor fi returnați. Rămân, însă, 3.6 milioane de lei obținuți din donații, pe care președintele nu este obligat să îi returneze.
În cazul lui Victor Ponta, 34.3 milioane de lei au provenit din împrumuturi, iar 35.000 de lei din donații.
Crin Antonescu va trebui să vireze cei 64.5 milioane de lei partidelor care l-au susținut: PSD, PNL și UDMR.