Apeluri pentru demisia președintelui, acuzat că ar fi climatosceptic

0
47

Numeroase voci s-au ridicat miercuri, 21 septembrie, pentru a cere plecarea președintelui Băncii Mondiale, David Malpass, după ce acesta a refuzat cu o zi înainte să comenteze impactul combustibililor fosili asupra încălzirii globale, potrivit Le Figaro.

La o masă rotundă organizată marți de New York Times pe tema finanțării încălzirii globale, președintele Băncii Mondiale a fost întrebat în repetate rânduri dacă este de acord cu faptul că combustibilii fosili au un impact real asupra încălzirii globale, dar a refuzat să răspundă de fiecare dată. Evenimentul a făcut parte din Săptămâna climei de la New York, care se desfășoară în paralel cu Adunarea Generală a ONU.

„Acceptați consensul științific conform căruia utilizarea combustibililor fosili încălzește periculos și rapid planeta?”, l-a întrebat de trei ori moderatorul evenimentului. David Malpass a refuzat să răspundă. Presat de public să comenteze, acesta a spus în cele din urmă că nu știe. „Nu sunt un om de știință”, a justificat el, preferând să sublinieze „efortul enorm” depus de Banca Mondială pentru a contribui la finanțarea luptei împotriva încălzirii globale.

Comentariul lui David Malpass a stârnit reacții ample din partea ONG-urilor care se ocupă de schimbările climatice, care au cerut plecarea acestuia. „Banca Mondială nu poate fi condusă de un sceptic în privința schimbărilor climatice. Președintele Biden și consiliul de administrație al instituției trebuie să îl concedieze imediat”, a declarat Luisa Galvao de la Friends of the Earth într-un comunicat. „Cu (David) Malpass la conducere, nu se poate avea încredere în Banca Mondială pentru a fi un partener în dezvoltarea durabilă”, a declarat Bronwen Tucker de la Oil Change International.

Solicitată de AFP, Banca Mondială a refuzat să comenteze. Cu o zi înainte, fostul vicepreședinte Al Gore l-a acuzat pe David Malpass că este un „climatosceptic”, afirmând că nu a reușit să îmbunătățească finanțarea proiectelor climatice în țările în curs de dezvoltare. Considerat un loialist al fostului președinte american Donald Trump, care l-a nominalizat la conducerea instituției, David Malpass a fost ales la președinția Băncii Mondiale în aprilie 2019.

Citește și…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.