Consultantul în turism Răzvan Pascu declară la RFI că ideea unei campanii care să promoveze turismul intern nu e rea, dar crede că vine cam târziu: ”Orice fel de campanie de promovare este utilă. Acum, modul în care este făcută fiecare campanie de aici lucrurile încep să se complice, pentru că poate fi o campanie online, cum eu de exemplu cred că acesta este trendul sau poate fi o campanie în presa scrisă, cum cred că acolo nu ar fi foarte eficientă sau depinde și acolo, că dacă o faci în presa scrisă străină și promovezi România într-o revistă de călătorii de lux din străinătate, care este citită de milioane de oameni, atunci poți avea succes. Dar dacă e vorba de o campanie de promovare a turismului intern, se adresează publicului din România, care să înceapă să călătorească mai mult în România. Eu salut această inițiativă, dar nu pot să nu mă gândesc la două lucruri. Unu: că ar fi trebuit făcută de la început, înainte de sezon și trebuia să ne gândim la asta, trebuia să știm că sunt doi ani de pandemie și trebuia să ne imaginăm că nu e nimic SF și trebuia să ne imaginăm că după doi ani de pandemie, oamenii vor vrea să călătorească și, ce să vezi, nu mai sunt restricții și vor vrea să călătorească mai mult în străinătate, deci hai să ne gândim un pic în avans, din iarnă, din primăvară, unde-i ducem pe oameni la vară, nu la sfârșitul sezonului. Și al doilea lucru: 100.000 de euro înseamnă aproape nimic într-o campanie de promovare la nivel de țară, într-un public de 20 de milioane de oameni (…). Deci ca și concluzie, eu salut această inițiativă, dar e un pic hilar și bugetul de 100.000 de euro și e un pic hilar sau trist, mai degrabă, că se întâmplă la sfârșitul sezonului turistic și am ratat startul, ca de obicei”.
Cum poate fi promovat turismul intern?
Cum adaptezi mesajul pentru online? În opinia consultantului, ”campaniile tv sunt total diferite de cele pe online și mesajele diferă. Mesajele diferă chiar și în online. Dacă te promovezi pe TikTok sau pe Instagram, este un tip de mesaj, pentru că publicul este mult mai tânăr, pe când dacă te promovezi pe Facebook, atunci este un alt tip de mesaj, pentru că publicul este mai în vârstă și este dornic să citească mai multe informații, pe când de exemplu pe TikTok este dornic doar să vadă video-uri și să se distreze și promovezi prin amuzament”.
Ce destinații ar trebui promovate? Răzvan Pascu spune că nu trebuie insistat pe litoral: ”Eu cred că ideea de a promova litoralul românesc este pur greșită, este profund greșită, pentru că este un subiect care nu se va sfârși, vom vorbi întotdeauna de asta, dacă le asculți argumentele celor care au investit pe litoral, vor spune că da, sezonul poate fi mărit și da, sunt de acord cu asta, dar pentru asta este nevoie de foarte multe investiții, pentru că oamenii dacă se duc în septembrie sau în octombrie la mare, ar trebui să aibă și ce să facă, pentru asta e nevoie de parcuri de distracții, deci te duci în străinătate la târguri de investiții și cauți investitori mari, dispuși să facă parcuri în care oamenii să se distreze în afara sezonului. Sau dacă plouă, ce faci la mare? Nimic, în momentul acesta. Sau pe de altă parte, să promovezi destinația ca o zonă de conferințe și congrese. Pentru asta, din nou, este nevoie de o infrastructură. Deci aș zice că promovarea litoralului în acest moment este un subiect care nu se va sfârși niciodată și este un pariu deja pierdut. Dar eu cred că pentru sezonul de toamnă am putea să promovăm foarte bine Delta Dunării sau destinații precum Transilvania, care poate fi vizitată tot timpul anului și vei fi încântat și plăcut surprins de tot ce vei găsi acolo, la fel, zona secuimii, Covasna, Harghita, zone care nu sunt foarte cunoscute de către publicul din România, mai mult de către cel din Ungaria, iar Delta Dunării pe sezonul de primăvară și de toamnă este absolut fabuloasă. M-aș duce în Deltă de fiecare dată doar toamna și primăvara, pentru că nu e cald, prețurile sunt mai bune, nu este aglomerat și te simți mai bine. Cred că ar trebui să nu marșăm foarte mult pe ceea ce facem de 30 de ani, că vedem că nu avem succes și să încercăm să promovăm și altceva. Să promovăm gastronomia, să promovăm evenimentele, să promovăm faptul că ai ce să faci într-un oraș ca București, de exemplu, inclusiv dacă ești tânăr, dacă ești mai în vârstă, ai instituții culturale, ai petreceri și cluburi și așa mai departe. Și da, cred că gastronomia poate fi unul dintre subiectele de promovat, pentru că observ că este un trend la nivel mondial, oameni foarte mulți, care călătoresc efectiv ca să mănânce bine”.