ce au descoperit oamenii de știință

0
54

Este din ce în ce mai bine stabilit că râurile și lacurile curgeau cândva pe Planeta Marte. Cu toate acestea, demonstrarea faptului că oceanele au fost cândva parte din planeta respectivă a fost puțin mai dificilă.

Dar acum, noua topografie a suprafeței marțiane, cartografiată de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania poate oferi noi dovezi – poate cele mai bune de până acum – ale oceanelor antice de pe Marte.

Probabil, extratereștrii merg la plajă pe Marte

Într-un studiu publicat luna aceasta în Journal of Geophysical Research Planets, cercetătorii spun că au găsit dovezi „definitive” ale unui țărm vechi de aproximativ 3,5 miliarde de ani. O concluzie cheie, notează ei, este acumularea sedimentară de aproximativ o mie de metri grosime, care este în concordanță cu acumularea de pe coasta oceanului.

„Pe Pământ, trasăm istoria căilor navigabile, analizând sedimentele care sunt depuse în timp”, a declarat autorul principal Benjamin Cardenas, profesor asistent de geoștiințe la Penn State, într-un comunicat al universității.

„Noi numim asta stratigrafie, ideea că apa transportă sedimente și poți măsura schimbările de pe Pământ, înțelegând modul în care sedimentele se adună. Asta am făcut aici – doar că pe Marte”.

Cardenas spune că toate acestea au fost realizate folosind stratigrafia „mondană” și geologia „de manual”. Ca atare, echipa sa a folosit, pur și simplu, un software dezvoltat de US Geological Survey și i-a furnizat date de la NASA și altimetrul său cu laser Mars Orbiter.

De acolo au putut descoperi și cartografia peste 4.000 de mile de creste din râurile antice. Apoi le-au clasificat în 20 de sisteme, au folosit măsurători ale direcțiilor în care curgeau cândva și au stabilit că nu erau doar marcajele unui râu, ci vestigiile unui țărm antic. Combină asta cu acumulările de sedimente, iar cercetătorii cred că, în total, constituie un caz convingător.

Și dacă oceanele ar fi pe Marte, ei bine, poate că au fost odată și extratereștri acolo. Poate chiar mergeau la plajă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.