Ce este varianta Kraken de Covid şi de ce e atât de periculoasă. Avertismentul transmis de OMS

0
55

O nouă variantă a SARS-COV-2 stârnește îngrijorare. A devenit tulpina dominantă de coronavirus în Statele Unite. La momentul actual, este prezentă în cel puțin alte 28 de state, spun specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ce este varianta Kraken de Covid și cât de periculoasă e, de fapt.

Ce este varianta Kraken de Covid

Tulpina Kraken este cea mai recentă subvariantă de coronavirus identificată de către specialiști. Ea derivă din varianta Omicron și poartă denumirea oficială de XBB.1.5. În primă fază, această variantă a coronavirusului era responsabilă pentru doar 1% dintre cazurile de îmbolnăvire înregistrate la începutul lunii decembrie 2022. Acum, situația e îngrijorătoare.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite estimează că varianta Kraken este responsabilă, la ora actuală, pentru 41% dintre infecții. În patru săptămâni, tulpina s-a răspândit surprinzător de mult. În zonele din nord-estul SUA, peste 70% dintre îmbolnăviri sunt cauzate de Kraken.

„XBB.1.5 este cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până în prezent”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, într-o conferință de presă.

În afară de Statele Unite, noua variantă a coronavirusului a mai fost identificată în alte 28 de țări. Autoritățile sanitare atrag atenția că aceasta ar putea fi mult mai răspândită. Numărul de testări împotriva coronavirus a scăzut simțitor, motiv pentru care Kraken ar putea trece neraportată.

Cât de periculoasă este XBB.1.5

„Suntem îngrijorați de avansul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA, în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante.

Preocuparea noastră este cât de transmisibil este. Cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba”, a mai spus Maria Van Kerkhove.

Oamenii de știință nu au identificat diferențe semnificative între Kraken și variantele anterioare ale coronavirusului. În schimb, tulpina are capacitatea de a sfida imunitatea naturală sau protecția anterioară asigurată de vaccinuri. Prin urmare, persoanele care s-au infectat deja cu coronavirus se pot reinfecta cu noua variantă.

Într-un articol publicat recent în revista Cell, oamenii de știință avertizează că subvariantele XBB ale coronavirusului reprezintă „amenințări serioase”. Asta, din cauza faptului că vaccinurile nu își fac efectul împotriva lor.

Datele privind gravitatea variantei Kraken sunt, în momentul de față, limitate. Cercetătorii nu știu exact nici cât de mult influențează dezvoltarea de boli grave, nici cât de mare impact are privind mortalitatea. Metodele anterioare de combatere a coronavirusului s-au dovedit a fi ineficiente în fața tulpinelor ce pot reprezenta un pericol, în prezent, potrivit OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.