Ce se întâmplă în creierul tău atunci când îi zâmbești fals șefului: explicația cercetătorilor

0
65

Se spune că dacă te chinui suficient de mult să zâmbești (da, chiar și fals), s-ar putea ca, la un moment dat, să începi să zâmbești cu motiv.

Desigur, în lumea noastră, mulți oameni sunt constrânși să afișeze un zâmbet fals, de vreme ce nimănui nu-i place un morocănos.

În acest sens, oamenii de știință au acum o nouă teorie legată de așa-zisul zâmbet fals pe care, în anumite situații, trebuie să-l afișăm – fie la locul de muncă sau alte ipostaze asemenea.

„Ipoteza feedback-ului facial sugerează că experiențele emoționale ale indivizilor sunt influențate de expresiile lor faciale. De exemplu, zâmbetul ar trebui să-i facă pe indivizi să se simtă mai fericiți, iar încruntarea ar trebui să-i facă să se simtă mai tristi”, explică o lucrare recentă.

Practic, totul se reduce la teoria „Live, Laugh, Love” ca filozofie, dar ideea că un zâmbet, chiar și unul forțat, te poate face mai fericit are în spate o teorie științifică autentică.

Cercetătorii sugerează că aceste efecte apar deoarece expresiile faciale oferă feedback senzoriomotor care contribuie la senzația unei emoții”, se mai explică în lucrarea cu pricina.

„Această ipoteză a feedback-ului facial susține teorii mai ample care sugerează că experiența emoțională este influențată de feedback-ul dat de sistemul nervos periferic, spre deosebire de experiența și senzațiile corporale care sunt componente independente ale unui răspuns emoțional”, notează autorii, în continuare.

Cum se aplică această teorie în lumea reală

Pentru a investiga acest lucru, echipa s-a angajat într-un proiect de cercetare și a recrutat aproape 4.000 de participanți din 19 țări pentru a descoperi dacă zâmbetul fals ar putea afecta într-adevăr starea de spirit a unei persoane.

Voluntarii au fost repartizați în trei categorii. Unora li s-u arătat imagini cu un actor zâmbind și li s-a spus să imite imaginea.

Alții au primit instrucțiuni despre cum să-și configureze mușchii faciali, astfel încât, fără să-și dea seama, să facă ceea ce ar putea fi descris ca fiind un „zâmbet”.

Celei de-a treia categorii i s-a spus să țină un stilou în gură fie cu dinții, fie cu buzele și să încerce să mimeze zâmbetul.

„Au existat dovezi clare ale efectelor de feedback facial în mimica facială și sarcinile de acțiune facială voluntară”, explică lucrarea. Nu același lucru s-a putut spune despre cei care au fost rugați să țină stiloul între dinți sau buze.

Așadar, se pare că secretul este să te prefaci că ești fericit până când corpul tău va înțelege mesajul, iar creierul va face tot posibilul pentru a echilibra situația.

„Nu te va costa nimic să încerci și poate că va funcționa”, a spus unul dintre oamenii de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.