Distribuie pe rețelele tale sociale:
În contextul creșterii consumului energetic, generat de modificările demografice și de progresul industrial, provocarea la nivel mondial este de a ne implica și coopta părțile interesate pentru generarea unui viitor energetic durabil.
În acest context, în perioada 17-21 septembrie, în Canada, la Calgary, a avut loc cea de-a 24-a ediție a Congresului Mondial al Petrolului, cu tema „Tranziția energetică. Calea către zero net”. În conformitate cu raportul organizatorilor canadieni, la această ediție au participat aproximativ 10.000 de persoane, din peste 250 de companii și 109 țări. Această ediție a Congresului Mondial al Petrolului s-a constituit într-un cadru al dezbaterilor privind trecerea, în următorii douăzeci și cinci de ani, de la sectorul energetic tradițional la o industrie neutră din punct de vedere al carbonului. Discuțiile s-au axat pe definitivarea propunerilor viabile, referitoare la tranziția energetică către un viitor „zero net”.
Delegația României la cea de-a 24-a ediție a Congresului Mondial al Petrolului a fost condusă de reprezentantul Ministerului Energiei – domnul secretar de stat Pavel Casian Nițulescu și s-a bucurat de sprijinul Comisiei pentru știință și tehnologie a Camerei Deputaților din Parlamentul României, a Academiei de Științe Tehnice din România și a Comitetului Național Român. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Conpet S.A. Ploiești, Oil Terminal S.A. Constanța, Intervenții Active în Atmosferă S.A. București, MIG Consultants Ploiești, etc.
Problemele științifice, de afaceri și organizatorice dezbătute în cadrul acestei ediții a Congresului Mondial al Petrolului, au stârnit interesul delegației noastre care a avut un bogat stand expozițional, a organizat o reuniune coordonată de Ministerul Energiei din România, a participat la mai multe reuniuni ministeriale și sesiuni de consultare de tip masă rotundă sau business to business, a coordonat forumul F02 – „Innovations for Cleaner Production”, a vizitat Universitatea din Calgary și Southern Alberta Institute of Technology.
Standul României, țară fondatoare a Consiliului Mondial al Petrolului (înființat la Londra, în anul 1933), a fost organizat de Conpet S.A. Ploiești împreună cu Oil Terminal S.A. Constanța și a cuprins postere ale unor proiecte din portofoliul Ministerului Energiei, Academiei de Științe Tehnice din România, Universității Petrol-Gaze din Ploiești, Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Institutului Geologic al României, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar București, Asociației Generale a Inginerilor din România, Conpet S.A. Ploiești, Oil Terminal S.A. Constanța, Comitetulului Român al Tinerilor Profesioniști din cadrul Consiliului Mondial al Petrolului etc.
Cu sprijinul Comisiei pentru știință și tehnologie a Camerei Deputaților, al Academiei de Științe Tehnice din România și al Universității Petrol-Gaze din Ploiești, la standul țării noastre și ulterior la Universitatea din Calgary și la Southern Alberta Institute of Technology au fost prezentate și donate cărți (în format letric și/sau electronic) ce reliefează istoria petrolului și a gazelor naturale românești: „Petrolul și gazele naturale românești – Istorie în imagini”/„Romanian Oil and Natural Gas – History in Images”, autori – Gheorghe Stănescu, Mihail Minescu, Dragos Gabriel Zisopol, Cătălin Niță; „Petrolul românesc. 160 ani de istorie ilustrată”/„Romanian Oil. 160 Years of History by Pictures”, autori – Gheorghe Stănescu, Gabriel Octavian Nicolae, Mihail Minescu; „Gaz de România – istorie ilustrată”/ „Gas of România – Illustrated History”, autori – Gheorghe Stănescu, Mihail Minescu, Cătălin Niță. Cu acest prilej s-au prezentat și cărțile: „Universitatea din Iași – omnes in uno” a domnului Gheorghe Iacob și „Până la cer te mănâncă pământul” a domnului Costel Nedelcu.
În cadrul Adunării Generale a celui de-al 24-lea Congres Mondial al Petrolului s-au votat: strategia de cooperare în cadrul organizației; noua denumire a acesteia – WPC ENERGY; locația desfășurării următorului congres (al 25-lea WPC Energy, 2026) – Riyadh, Arabia Saudită; noua componență a Comitetului Executiv și respectiv a Comitetulului de Programe al Congresului etc.
În cadrul strategiei aprobate de cel de-al 24-lea Congres Mondial al Petrolului s-a lansat un hub logistic academic, având ca principale direcții de activitate conexiunea, colaborarea, schimbul de cunoștințe și experiența între academii, universități și companii (proiecte comune de cercetare-dezvoltare, școli doctorale etc). Dezbaterile referitoare la hub-ul academic au fost inițiate la Universitatea din Calgary și la Southern Alberta Institute of Technology, unde mai multe instituții (Academia de Științe Tehnice din România, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Kazakh-British Technical University in Almaty, Baku State University, etc) și-au manifestat interesul pentru acest proiect coordonat de WPC Energy.
Pe toată durata Congresului Mondial al Petrolului, desfășurat la Calgary, delegația noastră s-a bucurat de sprijinul Consulului General al României la Montreal și al Consulului Onorific al României la Alberta.
PREȘEDINTE,
Dragoș Gabriel Zisopol
Sursa foto cdep