Cea mai nouă invenție a oamenilor de știință: vopseaua care te scapă de facturile uriașe la curent. Cum e posibil

0
38
Homepage » Actualitate » Stiri interne
»
Cea mai nouă invenție a oamenilor de știință: vopseaua care te scapă de facturile uriașe la curent. Cum e posibil

De Oana Vacarusi. Publicat Vineri, 01 Septembrie 2023, 18:29
Actualizat Vineri, 01 Septembrie 2023 la 18:29

Oamenii de știință au creat cea mai albă vopsea din lume. Creată într-un laborator de la Universitatea Purdue, vopsea este atât de albă încât ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiționat, potrivit spuselor oamenilor de știință.

Vopseaua, inventată de cercetătorii de la Universitatea Stanford, funcționează prin reglarea căldurii unei clădiri, menținând-o mai rece vara și mai caldă iarna

Profimediaimages.ro

  • Oamenii de știință au inventat vopseaua care te scapă de facturile uriașe la curent
  • Vopseaua reflectă 98,1% din radiația solară în timp ce emite căldură în infraroșu
  • Vopseaua a ajuns în cartea Recordurilor Guinness

Vopseaua care ar putea înlocui aerul condiționat a ajuns în cartea Recordurilor Guinness, fiind cea mai albă făcută vreodată. Dacă te întrebi cumva de ce au creat oamenii de știință o astfel de vopsea ei bine, află că nu doborârea unui record mondial a fost scopul cercetătorilor, ci reducerea încălzirii globale.

Vopseaua care ar putea înlocui aerul condiționat

Cea mai albă vopsea din lume a fost inclusă în cartea Recordurilor Guinness pentru că este atât de albă. În timp ce existența celei mai albe vopsele din lume ar putea suna ca o realizare în sine, prin această invenție, de fapt, oamenii de știință și-au propus să găsească o modalitate de a încetini încălzirea globală. Deși poate părea puțin greu de crezut, această vopsea albă face exact acest lucru.

Echipa de oameni de știință din departamentul de inginerie mecanică a lui Purdue a publicat rezultatele cercetării lor privind vopselele, finanțate de centrul de cercetare a tehnologiilor de răcire al universității și de biroul de cercetare științifică al Forțelor Aeriene, în jurnalul ACS Applied Materials & Interfaces.

„Vopseaua noastră absoarbe doar 1,9% din lumina soarelui, în timp ce vopseaua comercială absoarbe 10 până la 20% din lumina soarelui”, spune Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue și unul dintre co-autorii studiului.

Vopseaua a ajuns în cartea Recordurilor Guinness

Vopseaua are o îmbunătățire semnificativă față de vopselele actuale care se găsesc pe piață. În prezent, suprafețele acoperite cu vopselele albe disponibile astăzi pe piață, în momentul în care sunt încălzite de razele soarelui, ele devin mai calde, nu mai reci, cum este cazul noii vopsele ultra-albă, despre care cercetătorii spun că este cea mai tare înregistrată, reflectă aproape toate razele soarelui și trimite căldură în infraroșu departe de suprafață, oferind o putere medie de răcire de 113 wați pe metru pătrat.

Dacă este vopsit pe acoperișul unei case de 1.000 de metri pătrați, aceasta se traduce printr-o putere de răcire de 10 kilowați, care este mai puternică decât majoritatea aparatelor de aer condiționat rezidențiale centrale.

CITEȘTE ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.