Cel mai misterios fenomen meteorologic. Ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius. Oamenii de știință nu au găsit o explicație

0
70

Peste tot în lume, în perioada de iarnă există frig, dar există frig adevărat. Dar Europa a simțit ce înseamnă asta, după ce a trăit cel mai misterios fenomen meteorologic. Este vorba de ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius, iar oamenii de știință nu au găsit o explicație nici până astăzi.

Cel mai misterios fenomen meteorologic

Frigul este genul de lucru pe care îl simți atunci când este mijlocul iernii și, indiferent unde locuiești, ești obligat să porți câteva straturi de haine în plus și poate să scoți cizmele. Apoi, există frigul adevărat, genul de frig cu care se confruntă zilnic locuitorii din Oymyakon, Rusia, de exemplu. Temperatura medie aici este de aproximativ -50 de grade, iar acest lucru este de neimaginat pentru oricine nu l-a experimentat.

Cetățenii curajoși ai celui mai friguros loc de pe Pământ, locuitorii din Oymyakon, Rusia, sunt pregătiți pentru temperaturile extreme și au transformat supraviețuirea într-o formă de artă care folosește blana și băutura ca suport. Dar cum rămâne cu locurile care nu sunt pregătite pentru un frig necruțător care durează luni și lunide zile?

În 1709, oamenii din întreaga Europă s-au confruntat cu cel mai misterios fenomen meteorologic. Au fost temperaturi sub zero grade care pur și simplu nu cedau. A durat luni de zile, iar confruntarea cu acest misterios fenomen trebuia să pară apocaliptică.

La urma urmei, nu exista nicio prognoză meteo globală care să-i asigure că se va încălzi din nou într-o zi. Exista doar frigul, zi după zi. Nu exista nici un sistem care să îi avertizeze în legătură cu acest lucru. Într-o dimineață, toată lumea s-a trezit pur și simplu într-o lume înghețată și nimeni nu știe de ce. Nici până astăzi oamenii de știință nu au găsit o explicație.

Vezi și: Ce se întâmplă când deschizi geamul la minus 60 de grade. Video care te va îngheța pe loc

Ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius

În urmă cu 314 ani, ceea ce avea să se întâmple pe 6 ianuarie 1709, a rămas în istorie ca „Marele îngheț”, sau ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius, iar pentru state precum Anglia și Franța a însemna că devenise extrem de frig, iar totul s-a întâmplat literalmente peste noapte.

Când oamenii din întreaga Europă s-au dus la culcare în seara zilei de 5 ianuarie 1709, nu aveau cum să știe că îi așteaptă ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius. Când s-au trezit a doua zi dimineață, National Geographic spune că temperatura scăzuse până în partea de jos a termometrului. Ninsorile au început și nu s-au mai oprit și, dintr-o dată, această lume acoperită de zăpadă, avea o temperatură medie de aproximativ -40 grade Celsius.

Astăzi, putem verifica vremea pentru săptămâna în curs și știm că, deși s-ar putea să nu fie precisă, 100% exactă, ne putem face o idee destul de bună despre ce ne așteaptă. În 1709, însă, nu a existat niciun avertisment.

Mii și mii de oameni au murit din cauza hipotermiei înainte ca cineva să realizeze cât de gravă era prăbușirea temperaturii, iar animalele, inclusiv surse de hrană valoroase, cum ar fi găinile și vacile, au înghețat de frig acolo unde dormeau. Și acesta a fost doar începutul.

Conform datelor istorice, în 1709, temperatura nu a scăzut pur și simplu, ci a rămas sub pragul de îngheț timp de luni de zile, dar, cu toate astea, data de 6 ianuarie 1709 a rămas ca ziua în care Europa a înghețat la -40 de grade Celsius. Cercetătorii spun că, pe măsură ce zilele se prelungeau, oamenii și animalele deopotrivă continuau să se chinuie.

Parizienii, spune National Geographic, au fost lăsați să se descurce singuri timp de trei luni, fără ca proviziile să poată intra. Zăpada a blocat drumurile de pe întreg continentul, iar râurile au înghețat cu până la 11 centimetri de gheață.

„Niciodată în viața mea nu am văzut o iarnă ca aceasta…”

Izvoarele termale din Germania au înghețat și ele, la fel ca și canalele din Amsterdam, lacurile din Elveția și mările Adriatică și Baltică. Aceste lacuri înghețate au permis oamenilor și animalelor înfometate să le traverseze în căutare de hrană, și cum hrana era rară, uneori, trupurile înghețate ale morților deveneau cina. Gerul a fost necruțător pentru Marea Baltică care a rămas înghețată timp de aproximativ patru luni.

Există relatări potrivit cărora frigul a fost atât de complet încât copacii s-au crăpat și s-au sfărâmat spontan, iar clopotele bisericilor chiar au încetat să mai sune, pentru că se rupeau și se crăpau. Vinul a înghețat în cramele celor bogați, împreună cu pâinea, carnea și puținele alimente care mai rămăseseră.

Fântânile au înghețat, iar singurele lucruri care au rămas lichide au fost lichiorurile tari, precum whisky-ul. Iar când a venit timpul să găsească hrană, Historia spune că vitele și alte animale mari au fost primele care au murit. Animalele sălbatice mici, cum ar fi iepurii și păsările de vânat, și cele mari, cum ar fi cerbii și mistreții, au fost decimate, iar populații întregi au fost nimicite.

„Frigul de aici este atât de aprig încât sfidează orice descriere. Stau lângă un foc care arde, am un paravan în fața ușii, care este închisă, astfel încât pot sta aici cu o blană în jurul gâtului… și încă tremur și abia pot ține pixul. Niciodată în viața mea nu am văzut o iarnă ca aceasta…”, scria Ducesa de Orléans care se afla la Versailles.

Vezi și: Localitatea din România unde au fost 21 de grade astăzi, 2 ianuarie. Temperaturi record în toată țara

Oamenii de știință nu au găsit o explicație nici până astăzi

Oamenii de știință spun că cel mai mare mister este ce a cauzat această prăbușire în valuri de temperaturi sub zero grade, în primul rând. Potrivit National Geographic, una dintre sugestiile des vehiculate este că ar fi avut legătură cu un fenomen numit Minimul Maunder.

Acesta este, din punct de vedere tehnic, ceva ce s-a întâmplat între 1645 și 1715, iar NASA l-a descris ca fiind o perioadă în care soarele „a intrat într-o fază de liniște”. Soarele, spun ei, a devenit de fapt mai întunecat și a existat mai puțină activitate observată pe suprafața sa. Mai puține pete solare, spune teoria, au dus la o producție mai mică, iar asta a însemnat că temperaturile au scăzut pe tot ceea ce strălucea de la soare.

Este extrem de complicat, dar teoria avansată de unii cercetători în domeniul climei sugerează, în esență, că o scădere a energiei primite de la Soare a însemnat formarea unei cantități mai mici de ozon, care, la rândul său, a avut un impact asupra modelelor meteorologice, cum ar fi curentul cu jet.

Aceasta, la rândul său, a avut un impact asupra prezenței sistemelor de presiune joasă și înaltă și a dus la o vreme deosebit de rea în acel an și ar avea sens, , dar nu toată lumea este de aceeași părere și încă se discută cât de mult poate influența o ușoară schimbare de temperatură de la soare asupra vremii de pe planeta noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.