Cel mai vechi și adânc lac din lume este casa unui pește canibal

0
43

Cel mai vechi și adânc lac din lume se găsește în sud-estul Siberiei, unde se crede că a existat de aproximativ 25 de milioane de ani. Pe lângă faptul că este stră-străbunicul lacurilor, lacul Baikal este are și 1.700 de metri adâncime.

Lacul Baikal conține aproximativ 20% din rezervele de apă dulce neînghețată din lume, iar într-un lac atât de masiv trăiesc și o mulțime de pești.

Cel mai vechi și adânc lac din lume este cunoscut și drept „Galapagosul Rusiei” pentru numeroasele specii ciudate și diverse care îl numesc „acasă”. În ciuda faptului că este acoperit de un strat gros de gheață timp de cinci luni în fiecare an, ecosistemul care s-a dezvoltat în lac este uimitor. Se estimează că 80% dintre plantele și animalele care trăiesc în el nu se găsesc nicăieri altundeva pe planetă.

Printre aceștia se numără și peștele Comephorus, cunoscut și sub numele de golomyankas. Acesta este un pește fără solzi, cu corpul translucid, care are până la aproximativ 21 de centimetri lungime. Există două specii în genul Comephorus, C. baikalensis și C. dybowski.

Dincolo de aspectul lor deosebit, acești pești sunt neobișnuiți deoarece ocupă întreaga coloană de apă a lacului uimitor de adânc, făcându-i cei mai abisali pești de apă dulce din lume. Peștii Comephorus sunt, de asemenea, canibali, înghițindu-și uneori propriii pui ca parte a unei diete formate din copepode planctonice, amfipode și larve, scrie IFL Science.

Cel mai vechi și adânc lac din lume are o temperatură care variază foarte mult

Pe parcursul anului, temperatura lacului Baikal variază destul de dramatic. Vara, stratul de suprafață poate avea până la 16°C în unele zone, dar suprafața îngheață timp de puțin peste patru luni, de la începutul lunii ianuarie până în mai.

În medie, gheața are aproximativ 0,5-1,4 metri grosime, dar în unele zone în care există „mușuroaie” (o bucată de gheață care se ridică deasupra suprafeței apei), poate avea o grosime de până la 2 metri.

Cel mai vechi și adânc lac din lume este faimos pentru inelele de gheață care apar în timpul lunilor de iarnă și care sunt atât de vaste încât sunt vizibile din spațiu. De fapt, datorită ajutorului oamenilor de știință de la NASA, misterul acestor formațiuni spectaculoase a fost în sfârșit rezolvat în 2020.

Folosind datele colectate de sateliți și de senzorii plasați în lac, s-a descoperit că vârtejurile calde aflate adânc sub suprafața lacului înghețat creau un flux cald de apă în sensul acelor de ceasornic, chiar și în lunile mai reci. Puterea curentului este cea mai slabă în centru, unde gheața de suprafață rămâne înghețată, dar curentul mai puternic din exteriorul turbionului poate dezgheța gheața, creând aceste formațiuni uimitoare vizibile de sus.

Mitul dragonului din Baikal

Deși sunt frumoase, inelele se pot dovedi periculoase pentru șoferii care trec peste lacul înghețat, deoarece, în ciuda faptului că sunt evidente din perspectiva sateliților, sunt mult mai greu de observat de la nivelul solului.

Alexei Kouraev, profesor asistent la Laboratorul pentru Studii în Geofizică Spațială și Oceanografie (LEGOS) de la Universitatea Federală din Toulouse, Franța, împreună cu echipa sa de cercetători, actualizează în mod regulat un site web care identifică locațiile inelelor de gheață nou formate.

În ceea ce privește ceea ce se află pe fundul lacului Baikal, cercetările au descoperit covorașe de bacterii, alături de bureți, melci și pești. De asemenea, s-a crezut cândva că un dragon numit Lusud-Khan se afla acolo jos și, deși nu s-a găsit nicio dovadă pentru existența acestuia, mitul este cu siguranță interesant.

Vă recomandăm să citiți și:

Microplasticele ajung întotdeauna în râurile din apropierea comunităților umane

Test de cultură generală. Cu ce este acoperit corpul pinguinilor?

Durata de viață a albinelor a scăzut cu 50% în ultimele cinci decenii

O nouă specie de tardigradă a fost găsită în dunele de nisip din Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.