Cercetătorii lucrează la un nou tratament împotriva coșmarurilor

0
49

Dacă ai simțit vreodată senzațiile de panică și sufocare într-un vis și te-ai trezit transpirat și speriat, nu ești singura persoană care s-a confruntat vreodată cu așa ceva. Din fericire, oamenii de știință lucrează la un potențial tratament împotriva coșmarurilor.

Deși coșmarurile sunt un lucru relativ comun, pentru persoanele care suferă de traume, tulburare de stres post-traumatic, depresie sau anxietate, visele înspăimântătoare pot veni noapte de noapte, stricându-le somnul și în cele din urmă sănătatea.

Viziunile din coșmaruri se pot strecura, de asemenea, ca niște umbre întunecate în lumina zilei următoare, perturbând capacitatea unei persoane de a se concentra și de a gândi. Starea de spirit scade, iar anxietatea crește. Zilele pot fi pline de o teamă intensă de a adormi și declanșează încă un vis terifiant, scrie CNN.

Un nou tratament împotriva coșmarurilor este mai aproape de realitate

Astfel de simptome pot duce la un diagnostic de parasomnie, o tulburare legată de somn care afectează aproximativ 4% dintre adulți, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Tratamentul poate include reducerea stresului, consiliere, desensibilizare treptată și medicamente, dar standardul de aur este terapia de exersare a imaginilor, o formă de antrenament cognitiv comportamental care îi învață pe oameni să-și reimagineze coșmarurile ca având un final pozitiv. Cu toate acestea, nu toată lumea cu această tulburare răspunde la tratament, spun experții.

Însă în cadrul unui nou studiu, este posibil să fi fost găsit un nou tratament împotriva coșmarurilor: redarea în timpul somnului REM (cu mișcare rapidă a ochilor; etapa de somn în care visăm) a unui sunet pe care memoria persoanei l-a asociat cu un final mai pozitiv. Rezultatul a fost o reducere de patru ori a coșmarurilor față de folosirea terapiei de bază de una singură.

„Din câte știu eu, acesta este primul studiu clinic și terapeutic care utilizează activarea țintită a memoriei pentru a accelera și îmbunătăți terapia”, a spus dr. Lampros Perogamvros, psihiatru la Laboratorul de somn al Spitalelor Universitare din Geneva și al Universității din Geneva, în Elveția.

Medicii sunt încântați de progres

„Acesta este un progres promițător. Se pare că adăugarea unui sunet bine sincronizat în timpul somnului REM mărește efectul terapiei de exersare a imaginilor… care este standard și poate una dintre cele mai eficiente terapii non-farmacologice în acest moment”, a spus dr. Timothy Morgenthaler, autorul principal al celor mai recente linii directoare privind coșmarurile ale Academiei Americane de Medicină a Somnului.

„Rezultatul va trebui confirmat. Dar am fost încântat de această nouă posibilitate”, a spus Morgenthaler, care nu a fost implicat în studiu.

Cum funcționează noul tratament împotriva coșmarurilor?

Terapia prin exersarea imaginilor are patru pași de bază care pot fi învățați într-o singură zi, spun experții. În primul rând, oamenii sunt rugați să noteze fiecare detaliu al coșmarului lor. În continuare, fiecare persoană rescrie coșmarul folosind o intrigă pozitivă, asigurându-se că acesta se încheie într-un mod plăcut.

Apoi începe exersarea. Visul rescris trebuie repetat timp de 5 până la 20 de minute în fiecare zi, până când este imprimat în circuitele de memorie ale creierului. După această, este timpul să fie pus în acțiune repetând noul vis chiar înainte de culcare.

În noul studiu, publicat în revista Current Biology, cercetătorii au adăugat un nou lucru la acest tratament împotriva coșmarurilor. Optsprezece persoane cu parasomnie au auzit un sunet neutru (un sunet de pian) în timp ce și-au reinventat coșmarurile în moduri mai pozitive. Un grup de control format din 18 persoane care, de asemenea, aveau parasomnie nu au auzit niciun sunet suplimentar în timp ce și-au rescris visele.

Studiul a reconfirmat și eficacitatea terapiilor folosite în prezent

Tuturor celor 36 de persoane li s-a dat o bandă de pus pe cap, numită actimetru, pe care să o poarte noaptea timp de două săptămâni. Pe lângă monitorizarea etapelor somnului, dispozitivul a furnizat sunet într-un mod care să nu trezească persoana care doarme, prin conducere osoasă.

„Unul dintre lucrurile semnificative despre intervenția folosită în acest studiu este utilizarea unei tehnologii relativ noi, care poate cronometra mai precis stimulul pentru somnul REM adevărat”, a spus Morgenthaler, profesor de medicină la Mayo Clinic School of Medicine.

„Majoritatea dispozitivelor purtabile nu măsoară cu exactitate somnul REM real. Desigur, studii suplimentare ar putea descoperi că momentul precis nu este atât de critic, dar asta rămâne de determinat”, a adăugat el.

Sunetul le-a fost redat ambelor grupuri la fiecare 10 secunde în timpul etapei de somn cu vise, pe o perioadă de două săptămâni. În acest caz, „terapia cu exersare a imaginilor a funcționat pentru toți participanții, inclusiv pentru grupul de control”, a spus Perogamvros.

„Dar în grupul experimental, în care sunetul a fost asociat pozitiv, scăderea a fost semnificativ mai mare: au avut de aproape patru ori mai puține coșmaruri”, a adăugat el.

Noua terapie i-ar putea ajuta pe cei care nu răspund la tratamentul clasic

Terapia prin exersarea imaginilor a redus suferința generală și a îmbunătățit dispoziția și calitatea somnului în ambele grupuri, dar reducerea coșmarurilor a avut loc mai rapid în grupul experimental și a persistat la controlul de la trei luni, a spus Perogamvros. În plus, membrii grupului care au auzit sunetul au raportat experiențe de vis mai vesele decât cei din grupul de control.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a verifica aceste rezultate și pentru a extinde conceptul, dar Perogamvros a spus că speră că tehnica ar putea duce la rezolvări pentru cei aproximativ 30% dintre pacienții cu parasomnie care nu răspund la terapia prin exersarea imaginilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

Implantul cerebral care distruge tumori le bombardează cu particule de aur

Un studiu ADN a descoperit genele legate de dislexie

Risc crescut de depresie pentru copiii cu părinți severi. Ce se întâmplă cu ADN-ul celor mici?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.