Academia Oamenilor de Știință din România – Filiala Iași a organizat o ceremonie de primire a unui nou membru. Este vorba despre cercetătorul științific gradul I, Tudor Barbu care a susținut un discurs de primire în Academia Oamenilor de Știință din România cu tema „Originile și dezvoltarea informaticii”.
Cercetătorii spun că, de foarte mult timp barierele inteligenței artificiale au fost deschise si vedem ca, mașinile imită perfect funcțiile umane precum învățarea, raționamentul, planificarea și creativitatea. Oamenii de știință sunt de părere că s-au făcut progrese importante în domeniul informaticii și al inteligenței artificiale. Despre toate aceste provocări extrem de actuale s-a discutat în cadrul discursului de primire in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania – Filiala Iași, a cercetătorului stiintific gradul I, Tudor Barbu. Acesta a prezentat pe larg originile si dezvoltarea informaticii, și impactul pe care îl are acest domeniu asupra vieții noastre.
„Astăzi este o zi foarte importanta pentru mine, deoarece țin acest discurs de primire in Academia Oamenilor de Știință – Filiala Iasi. Sunt membru corespondent de un an de zile, iar in cadrul Academiei de trei ani de zile. Astăzi voi susține o prelegere referitoare la istoria informaticii, ‘Originea si dezvoltarea informaticii’ în care voi aborda evoluția acestui domeniu atât pe plan mondial, cât și în țara noastră”, a spus cercetător științific Tudor Barbu, membru AOSR – filiala Iasi.
Tudor Barbu este Senior Researcher la Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași și membru în Consiliul Științific. El este coordonatorul compartimentului de Procesare și Analiză a Imaginilor Statice și Video.
„Este un tanar membru al Academiei noastre care atacă o problemă foarte interesantă și actuală, referitor la informatică respectiv la inteligența artificială. Este un prilej prin intermediul dumneavoastră ca Iașul, cetățenii Iașului să cunoască o parte din activitatea Academiei Oamenilor de Știință Filiala Iași. Este totodată un prilej pentru a redeschide acțiunile după acea pandemie care ne-a ținut închiși în casă. Consider că această tematică puțin cam complexă dar care, în timp, nu face altceva decât să arate o evoluție de la cifrele romane, arabe, până la acești biți, 0 și 1, care au făcut ca lumea să se schimbe complet și totul, așa cum o să vedeți la prelegerea domnului Barbu, perspectivele sunt pentru un viitor spectaculos„, a declarat prof. univ. dr. Anghel Stanciu, președinte Academia Oamenilor de Stiinta din Romania – Filiala Iași.
Tudor Barbu a făcut mai multe stagii de pregătire și cercetare în domeniul informaticii în SUA, Tunisia, Germania, Italia și Marea Britanie.